Djeca su ostavila Blagicu (92) samu na Kosovu, a onda je FADIL POSTAO NJEN TREĆI SIN!

Region

Djeca su ostavila Blagicu (92) samu na Kosovu, a onda je FADIL POSTAO NJEN TREĆI SIN!

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, ali bez obzira na to, obišla je cijelu planetu. Zajedno sa svojim “trećim sinom” postala je svjetski čovjek. O kojoj priča cijela zemaljska kugla.

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primjeru svake nedelje, i tako već godinama, decenijama.Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svjetski mediji poput “Asošijeted presa”,”Vašington posta”, “ABS njuza” i drugih… Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji nasljednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi “AP”, nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se posljednji put vidjela sa Đorđem, dok je Slobodan rijetko kad posjeti. Prije rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živjelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće.

Jedini čuvar života u ovom opustošenom mestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce.Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje. Humani čovjek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

– Pomaže starijom ženi? Srpkinji? Pa šta? To je dobro za njega – rekli su u glas za “AP” dvojica Fadilovih mještana.

Fadil je obavijestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vrijeme posjećuju i donose vodu i druge potrepštine. Što se njega tiče, on je dao riječ Blagicinom sinu Slobodanu da će brinuti o njoj do kraja njenog života.

-Nikada je neću ostaviti samu – obećao je i za “AP” Albanac velikog srca. (kurir.rs)