Naslovnica Zdravlje (VIDEO) SVE JE GOTOVO ZA PET MINUTA: EVO KAKO NAPRAVITI DOMAĆU ZUBNU...

(VIDEO) SVE JE GOTOVO ZA PET MINUTA: EVO KAKO NAPRAVITI DOMAĆU ZUBNU PASTU OD KOJE ĆE VAM ZUBI ZABLISTATI KAO NIKADA!

30
0

(VIDEO) SVE JE GOTOVO ZA PET MINUTA: EVO KAKO NAPRAVITI DOMAĆU ZUBNU PASTU OD KOJE ĆE VAM ZUBI ZABLISTATI KAO NIKADA!

Moderni čovjek poznaje samo zubne paste u atraktivnim ambalažama koje “garantiraju” prekrasan osmijeh, ali njihov je sadržaj uglavnom nepoznat. Na njima stoji i upozorenje da ih treba držati podalje od djece u dobi do šest godina te da se treba obratiti ljekaru ili toksikologu ako dijete proguta sadržaj nešto veći od količine potrebne za jedno pranje zuba. Ta činjenica je dovoljan razlog da kupovne zubne paste zamijenite prirodnima ili ih napravite sami.

Štetni sastojci komercijalnih pasti za zube:

Fluorid – Ubičajni sastojak komercijalnih pasti za zube je fluorid. Za izradu obične zubne paste ne koristi se čisti fluor nego se on kombinira s metalima, poput natrija ili kalcija. Upravo natrijev fluorid iz zubnih pasti povećava rizik od bolesti, poput raka i srčanih oboljenja, te ometa rad hormona, a može dovesti i do gubitka kose. Dugo se vjerovalo da fluorid štiti zube i zubnu caklinu, ali se pokazalo da je on itekako toksičan i štetan.

Zaslađivači – Radi boljeg okusa, u zubne paste dodaju se aspartam i drugi zaslađivači, koji nimalo ne pridonose čistoći i zdravlju zuba. Osim toga, dokazano su kancerogeni, a neki od njih pridonose pretilosti te uzrokuju opadanje moždanih funkcija.

Triklosan – Čest je sastojak antibakterijskih sapuna i ostalih proizvoda za njegu tijela. Istraživanja su pokazala da šteti zdravlju srca, ometa rad endokrinog sistema te je kancerogen.

Natrijev lauril sulfat – Pjena koja se stvara dok perete zube, nimalo ne pridonosi čistoći vaših zuba. Upravo tu pjenu stvara natrijev lauril sulfat. Taj štetni sastojak se brzo apsorbira i gomila u organizmu, a usto pridonosi propusnosti sluznice te omogućava drugim štetnim tvarima da lakše prodru u vaše tijelo.

Izradite domaću zubnu pastu! Trebat će vam nekoliko sastojaka i svega pet minuta vremena.

SASTOJCI:

¼ šoljice sode bikarbone

eterično ulje metvice, cimeta ili anisa

filtrirana voda

PRIPREMA:

Pomiješajte ¼ šoljice sode bikarbone s vodom tako da dobijete teksturu paste. Po želji, radi boljeg okusa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice, cimeta ili anisa. Prije upotrebe malo smočite četkicu, nanesite malu količinu smjese pa iščetkajte zube i isperite. To je sve što vam je potrebno da bi vaši zubi bili čisti i sigurni. Ova zubna pasta uklonit će zadah u ustima nakon konzumacije bijelog luka i mnogo je bolja nego ona kupovna.

U nastavku pogledajte još jedan recept za izradu domaće paste za zube: hayat.ba