VEĆ STOTINAMA GODINA NAJJEFTNIJI LIJEK IZ PRIRODE: SAZNAJTE ŠTA SVE LIJEČI NAJSTARIJI DOMAĆI PRIPRAVAK I KAKO GA PRAVILNO KORISTITI!

Zdravlje

VEĆ STOTINAMA GODINA NAJJEFTNIJI LIJEK IZ PRIRODE: SAZNAJTE ŠTA SVE LIJEČI NAJSTARIJI DOMAĆI PRIPRAVAK I KAKO GA PRAVILNO KORISTITI!

Jabučno sirće se već stotinama godina koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti. Jabuka – glavni sastojak jabučnog sirćeta – ima izvanredna nutritivna svojstva i poznata je kao najzdravije voće. Jabuka sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij. Osim toga, jabuka je izvor enzima i aminokiselina.

Jabučno sirće je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ono raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. Jabučno sirće oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam s hranom.

Također, potiče zdravu probavu i rad crijeva. Provedena istraživanja su pokazala da jabučno sirće pomaže ojačati srce, stabilizirati nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od mnogih vrsta raka. Osim toga, tjera toksine iz organizma i potpomaže mršavljenju. Probajte svaki dan popiti dvije do šest čajnih kašika jabučnog sirćeta s vodom.

Oboljenja kod kojih može pomoći jabučno sirće:

Artritis – Natopite bolno mjesto vrućom otopinom sirćeta i vode (pola čaše sirćeta na tri čaše vode).

Visoki krvni pritisak – Kalij, koji se nalazi u jabučnom sirćetu, blagotvorno djeluje na srce i snižava krvni pritisak.

Mršavljenje – Nije moguće smršaviti ako vaš metabolizam ne radi dobro. Jabučno sirće čisti organizam i potpomaže probavi i na takav način utječe na metabolizam, koji sagorijeva masnoće umjesto da ih taloži u tijelu.

Karcinom – Sirće se može koristiti za prevenciju i liječenje karcinoma, jer sprečava rast kancerogenih ćelija.

Zatvor – Već smo rekli da sirće sadrži pektin, koji pomaže radu crijeva i sprečava zatvor.

No, važno je napomenuti kako se jabučno sirće nikako ne smije korostiti nerazrijeđeno. hayat.ba