Home Magazin Zabava KO IMA PREDNOST NA RASRSNICI GDJE NE RADE SEMAFORI: Svi pogrešno odgovore!

KO IMA PREDNOST NA RASRSNICI GDJE NE RADE SEMAFORI: Svi pogrešno odgovore!

276
0

KO IMA PREDNOST NA RASRSNICI GDJE NE RADE SEMAFORI: Svi pogrešno odgovore!

Na raskrisnici na slici saobraćaj je regulisan isključivo semaforima, koji u ovoj situaciji ne rade.

Budući da nema dodatnih saobraćajnih znakova, kao ni saobaćajca, postavlja se pitanje kako će se u toj situaciji odvijati.

Kojim redoslijedom će se automobili kretati kroz raskrsnicu:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgovor

Budući da semofori na raskrsnici ne rade, a da na njoj nema drugih saobraćajnih znakova kao ni saobraćajca, situacija je ista kao da raskrsnica nije ni regulisana. To znači da sva vozila dolaze iz ulica iste važnosti.

U ovakvoj situaciji primjenjuju se pravilo desne strane i pravilo koje kaže da na raskrsnici vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, ali ne nastavlja pravo nego skreće, u ovom slučaju, ulijevo.

Ovdje imamo i situaciju da je plavi automobil zatvorio ulaz u raskrsnicu za bijeli autombil, koji se nalazi iza njega pred ulazom u raskrsnicu. Zbog toga, bijeli automobil ne smije da uđe u raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza u odnosu na crveni, pošto bi se zbog gustine saobraćaja zaustavio na raskrsnici i tako onemogućio normalan protok vozila i pješaka.

Iz svega ovoga slijedi da je redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu: žuti – crveni – bijeli. Tačan je odgovor pod brojem 4. novi.ba

 

Previous article(VIDEO) Policajac je zaustavio ženu zbog prelaska kroz crveno, ali kada je vidio što se događa na suvozačevom mjestu, odmah je zvao pomoć!
Next articleLJUDI SU SE OGREŠILI O MENE! NE UMEM DA SE BORIM, A ĆUTANJE JE BOLNO: Dragana Mirković o odnosu sa kolegama i LJUBOMORI na estradi!