BORBA PROTIV KORONE: U Srbiji na snagu stupaju pooštrene mjere, od 17 sati skoro sve će biti zatvoreno!

Region

BORBA PROTIV KORONE: U Srbiji na snagu stupaju pooštrene mjere, od 17 sati skoro sve će biti zatvoreno!

U Srbiji će od danas radnim danima do 17.00 sati raditi ugostiteljski i objekti iz oblasti sporta i rekreacije, kao i kulture, te tržni centri i kladionice, dok će vikendom biti zatvoreni, najnovije su mjere u borbi protiv virusa korona koje je usvojila Vlada. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mjera, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata tokom sedam dana u nedjelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost. Usvajajući preporuke Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, ograničeno radno vrijeme radnim danima od 5.00 do 17.00 sati i zabrana rada vikendom odnosi se na kafiće, restorane, barove, noćne klubove i splavove.

Ova mjera odnosi se i na tržne centre, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječije igraonice, frizerske i kozmetičke salone, salone za njegu ljepote, objekte iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes-centre, bazene, spa-centre, balone za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Ostali objekti – prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, kao i trafike, kiosci i radnje u koje se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21.00 čas.

Apoteke i benzinske pumpe, mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja. Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6.00 do 15.00 sati. Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja, koji mogu pružati usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21.00 sat svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom cijelog dana, uključujući i vikend. Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedjeljom, do 17.00 sati.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bijele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21.00 sat, a subotom do 17.00.

Vlada Srbije i Krizni štab apeluju da se svi građane ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smještajima niti u bilo kojim drugim prostorima, jer time ugrožavaju sopstveno i zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po cjelokupnu okolinu.

U saopštenju se podsjeća da ostaju na snazi dobro poznate epidemiološke mjere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina, kao i često provjetravanje prostorija. fokus.ba