Home Region OVO JE NAJVEĆE OTKRIĆE DO SADA! Naučnici otkrili ŠTA POMAŽE KORONI DA...

OVO JE NAJVEĆE OTKRIĆE DO SADA! Naučnici otkrili ŠTA POMAŽE KORONI DA SE ŠTO VIŠE RAZVIJE U ORGANIZMU!

171
0

OVO JE NAJVEĆE OTKRIĆE DO SADA! Naučnici otkrili ŠTA POMAŽE KORONI DA SE ŠTO VIŠE RAZVIJE U ORGANIZMU!

Nove laboratorijske studije otkrile su da holesterol u ljudskom organizmu pomaže da korona zarazi ćelije, služeći joj kao neka vrsta “taksi službe”. Istraživači su otkrili da virus SARS Cov-2 koji uzrokuje koronu može da se zalepi za molekul holesterola koji se vezuje kasnije za svoj ćelijski receptor, nazvan SR-B1.

Ovo pomaže virusu da se njegovi šiljci povežu sa ACE2 receptorom, što mu omogućava da zarazi ćeliju. Studija koju su istraživači Kineske akademije vojno-medicinskih nauka objavili u časopisu “Nature Metabolism”, proučavala je ulogu „dobrog“ holesterola, inače poznatog kao lipoproteini velike gustine (HDL), u infekciji koronavirusom.

Studija je posebno razmotrila receptor SR-B1, koji se povezuje sa molekulima holesterola i nalazi se na ćelijama u čitavom ljudskom telu, uključujući pluća. SARS-CoV-2 ne može direktno da iskoristi ovaj receptor, pokazalo je istraživanje, ali može da iskoristi proces povezivanja holesterola sa SR-B1 kako bi se infiltrirao u ćelije.

Virusni šiljak na koronavirusu – isti onaj koji se zakači za ACE2 – ima dva odeljka, nazvana podjedinica 1 i podjedinica 2. U svojim eksperimentima, kineski naučnici su otkrili podjedinicu koju čovek može da veže za holesterol. To znači da kada holesterol prirodno migrira na svoj receptor, on donosi i koronavirus na površinu ćelije.

Istraživači navode da ovo „pojačava unošenje virusa“, ​​a receptor za holesterol „olakšava ulazak SARS-CoV-2 u ćelije. Istraživači su otkrili i da se blokiranjem SR-B1 i njegovom neutralizacijom inhibira infekcija. Zbog toga kažu da bi ciljanje na receptor SR-B1 moglo biti potencijalni put za buduće tretmane, prenosi Dejli mejl.

– Rezultati naše studije pokazuju da SR-B1 olakšava vezivanje, ulazak i infekciju SARS-CoV-2 ćelijama. Dakle … SR-B1 može predstavljati terapijski cilj za ograničavanje infekcije SARS-CoV-2 – objašnjavaju istraživači u svom radu.

Osobe sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, kojima je najverovatnije povišen nivo HDL, su među onima koji bi imali najviše koristi.

– Kardiovaskularne bolesti i dijabetes povezani su sa povećanim rizikom od ozbiljnog Kovida-19 -, pišu istraživači.

Otprilike polovina pacijenata sa COVID-19 ima hronične osnovne bolesti, uglavnom kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i dijabetes. Pored toga, primećen je povećani mortalitet od Kovida-19 kod pacijenata sa gojaznošću ili dijabetesom.“ Podaci iz aprila otkrivaju da je gotovo trećina (29 procenata) pacijenata sa koronavirusom imala srčana oboljenja, a gotovo petina (19 procenata) dijabetičara.

Prethodno istraživanje pokazalo je da je dvostruko veća verovatnoća da će pacijenti sa dijabetesom tipa 2 umreti od Kovid-19, a dijabetičari tipa 1 tri i po puta veće šanse da umru. (Epreso.rs/Informer.rs)

Previous articleDA LI ĆEMO OVU NOVU GODINU DOČEKATI UZ PAHULJE? Detaljna decembarska prognoza za Srbiju!
Next articleVELIKA OPASNOST U KOMŠILUKU SRBIJE: Koronavirus je upravo prešao na OVU ŽIVOTINJU, to niko nije očekivao!