OBRATITE PAŽNJU! Ovih 11 ranih znakova mogu upućivati da ste zaraženi koronavirusom!

Region

OBRATITE PAŽNJU! Ovih 11 ranih znakova mogu upućivati da ste zaraženi koronavirusom!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da postoji 11 uobičajenih simptoma povezanih s koronavirusom. Iako su mnogi simptomi – poput vrućice i umora – također povezani s gripom, neki jedinstveni simptomi, poput gubitka mirisa i okusa, pomažu u razlikovanju ovih dviju bolesti.

Ovo je 11 ranih znakova koji mogu upućivati na koronavirus:

-groznica ili vrućica

-kašalj

-nedostatak zraka ili otežano disanje

-umor

-bolovi u mišićima ili tijelu

-glavobolja

-gubitak okusa ili mirisa

-grlobolja

-curenje iz nosa

-mučnina ili povraćanje

-proljev

Gubitak okusa i mirisa posebno je intrigantan istraživačima, a nedavno istraživanje pokazalo je da ovom simptomu ponekad prethodi niz problema u nosnoj šupljini, poput suhoće u nosu ili neobičnog osjećaja u nosnoj šupljini.

Ono što je posebno zanimljivo kod gubitka okusa i mirisa jest da to ne mora nužno značiti da osjetila potpuno prestaju raditi. Umjesto toga, mnogi pacijenti s koronavirusom izvijestili su da zbog ovog simptoma hrana ima sasvim drugi okus.

“Volim lijepe obroke, odlazim u restorane, pijem s prijateljima, ali sada je sve to nestalo. Meso ima okus benzina, a šampanjac ima okus trulih jabuka”, objasnila je jedna pacijentica za BBC nedavno.

Iako većina osoba s koronavirusom ne doživljava teške simptome koji zahtijevaju hospitalizaciju, CDC upozorava ljude da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako se pojavi bilo koji od sljedećih simptoma:

-Problemi s disanjem

-Stalna bol ili pritisak u prsima

-Zbunjenost

-Nemogućnost buđenja ili ostajanja budnim

-Plavičaste usne ili lice

Osim toga, koronavirus kod nekih osoba traje duže vrijeme pa su neki pacijenti izvijestili da su simptomi trajali i tjednima ili mjesecima nakon infekcije, prenosi BGR. S obzirom na to da epidemija još uvijek ne jenjava, posebno je važno pridržavati se propisanih epidemioloških smjernica, poput nošenja maske, održavanja distance i redovito pranje ruku. novi.ba/N1