Home Zdravlje NAPIPALI STE KVRŽICU ISPOD PAZUHA?!DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo šta ona znači i koliko...

NAPIPALI STE KVRŽICU ISPOD PAZUHA?!DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo šta ona znači i koliko je opasna!

994
0

NAPIPALI STE KVRŽICU ISPOD PAZUHA?!DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo šta ona znači i koliko je opasna!

Limfni čvorovi su male žlijezde u obliku zrna graha, a nalaze se u cijelom tijelu. One su dio limfnog sustava, koji nosi limfne tekućine, hranjive tvari i otpadni materijal između tkiva i krvotoka. Limfni čvorovi proizvode protutijela i bijele stanice koje se bore protiv infekcija.

Skoro svima se barem nekadadogodilo da smo u životu napipali zadebljanje nalik na kvržicu, bilo ispod pazuha, na vratu ili u preponama. Iako je obično prva reakcija strah, u najvećem broju slučajeva riječ je o sasvim bezazlenom problemu, no, nažalost, ponekad se može raditi i o vrlo ozbiljnoj bolesti kao što je tumor limfnih čvorova. Stoga je najsigurnije svaku takvu tvorbu odmah pokazati liječniku

Mogući uzroci – Natečeni limfni čvor:

Limfni čvorovi u pazuhu mogu nateknuti ili se upaliti kad se bore protiv kancerogene stanice tumora ili jednostavne klice. Ove vrste kvržice su obično mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili prsa može dovesti do povećanja limfnih čvorova. To može dogoditi zbog infekcija koje zahvaćaju cijeli organizam kao što su herpes, lupus, AIDS i mononukleoza.

Liječenje: Poseban tretman ovakve kvržice nije potreban. Ona nestane sama od sebe. Možete isprobati neke lijekove protiv bolova i tople obloge da ograničite nelagodu. Ako je uzrok naticanja bakterijska infekcija, možete uzeti antibiotike.

Gnojna upala znojnih žlijezda:

Imate li ispod pazuha kvržicu koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskim godinama može biti simptom upale znojnih žlijezda. Upala se može proširiti na područje prepona.

Liječenje: Bol se ublažava, a kvržica liječi pomoću antibiotika. S obzirom na to da je infekcija žlijezda znojnica češća kod muškaraca, propisuje se anti-androgen kako bi se smanjio uticaj muških spolnih hormona kao što je testosteron na koži. Ostali lijekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.

Bolest mačjeg ogreba:

Riječ je o infekciji bakterijom B. henselae koju prenosi kućna mačka. Dodatni prijenosnik može biti mačja buha. Najčešće obolijevaju djeca. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. Oni su u početku čvrsti i osjetljivi, a kasnije se počinju micati i prazniti krozgnojnu ranu.

Liječenje: Liječi se lokalno, grijanjem i analgeticima.

Ciste ili limfomi:

Provjerite kvržicu prstima. Može li je pomaknuti nježnim pritiskom? Da li je isključivo pod kožom? Ako je odgovor “da”, to bi mogla biti cista. Ciste mogu uticati na boju vaše kože, odnosno žutilo, ali su bezopasne.

Liječenje: Ovakve kvržice ne zahtijevaju liječenje. Ako uzrokuju bilo kakve probleme, razmislite o operaciji, liposukciji ili injekciji steroida. Kakvo je liječenje ovisi o veličini kvržice.

Urasle dlačice:

Redovno brijanje ponekad uzrokuje urastanje dlačica, one mogu izgledati kao kvržice. One također nisu štetne.

Liječenje: Budite pažljivi dok brijete pazuh. Koristite čisti žilet za zadatak i stavite tople vode na pazuh prije nego započnete brijanje područja. Preporučljivo je izbjegavati brijanje dok kvržica ne nestane.

Alergija na antiperspirante:

Redovna uporaba različitih antiperspiranata, odnosno dezodoransa ponekad može uzrokovati kvržice ispod pazuha. To se obično događa kada ste alergični ili kad vaše tijelo reagira na jednu od kemikalija koje se koriste u određenom antiperspirantu.

Liječenje: Jednostavan tretman jepromjena proizvođača antiperspiranta. Ako kvržica ipak ne nestane, trebali bi, barem privremeno, prestati koristiti bilo koju vrstu antiperspiranta.

Alergijske reakcije na lijekove i vakcine:

Penicilin, jod i sulfati mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Slično tome, cjepiva protiv boginja i tifusa mogu uzrokovati reakciju limfnog čvora u obliku kvržice.

Liječenje: Morat ćete utvrditi uzrok problema i eliminirati ga iz svoje rutine. Razmislite o lijekovima koje ste upotrebljavali u zadnje vrijeme. Ako ne možete sami, pitajte liječnika da vam pomogne naći uzročnika.

Rak: Kvržica u pazuhu može biti simptom leukemije, raka dojke, ne-Hodgkinova limfoma i Hodgkinov limfoma. Tumor može biti različitih veličina i nepokretan.

Tipične mogućnosti liječenja raka na raspolaganju su kemoterapija, hirurgija i radioterapija.

Hirurgija – Vaš doktor može preporučiti operaciju kako bi pobliže odredio u čemu je problem i liječio ga. Obično je operacija nužna da se najprije riješi kvržica i osigura da se rak ne širi na druge dijelove tijela.

Hemoterapija – To je korištenje određenih lijekova izrađenih posebno za liječenje raka. Pomisao na hemoterapiju je često prilično zastrašujuća, ali znajući više o tome što je i kako se izvodi možete ublažiti vaše strahove.

Radioterapija – Postupak uključuje prodiranje visoko-energetskih valove u tijelo da bi se uništile kancerogene stanice. Često se koristi s drugim mogućnostima liječenja za bolje rezultate.

Kada se obratiti doktoru?

Kao što je već spomenuto, kvržica ispod pazuha nije uvijek razlog za brigu. No u nekim slučajevima ona može biti znak nekih vrsta raka poput raka dojke. Najbolja potvrda za to su drugi simptomi.

Neki od najčešćih su: Tvrdi i rastući limfni čvorovi, zbunjenost i promjene u svijesti, napadaji, gubitak tjelesne težine, visoka temperatura, groznica i noćno znojenje, topli, nježni limfni čvorovi koji pocrvene te otežano disanje ili nedostatak zraka.

Promjene kvržice ili na njoj, njezina mehkoća, pokretnost i dugotrajnost najčešće upućuju na lošu dijagnozu. Za određivanje tačnog sastava kvržice doktor vas može poslati na biopsiju. novi.ba

Previous articleSrpska doktorica otkrila kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća!
Next articleZbog čega oboljeli od covida-19 gube čula mirisa i okusa?