Kombinacija koja pomaže u ublažavanju simptoma COVID-19!

Region

Kombinacija koja pomaže u ublažavanju simptoma COVID-19!

Tim naučnika s instituta na raznim stranama svijeta, od Pakistana i Čilea do Kanade i SAD-a, nedavno je proveo istraživanje.

Cilj je ispitivanje učinka kombinacije meda i crnog kima u liječenju oboljelih od koronavirusa, s obzirom na to da su dosad dokazana njihova antimikrobna, antivirusna, protuupalna i imunomodulatorna svojstva.

Provedena je kontrolirana studija na oboljelima s različitim stepenima težine bolesti, a pacijenti su dnevno primali ili 1 gram meda po kilogramu tjelesne mase i 80 grama crnog kima po kilogramu tjelesne mase, ili placebo tokom 13 dana.

Rezultati su pokazali da je ta kombinacija pomogla u ublažavanju simptoma, čišćenju virusa iz tijela i smanjenju smrtnosti kod oboljelih s umjerenim ili teškim oblikom bolesti, piše živim.gloria.hr.

Autori studije smatraju da se med i crni kim mogu koristiti kao sigurna i učinkovita prirodna terapija kod oboljelih od koronavirusa jer omogućuju brži oporavak i povećavaju izglede za preživljenje. Uz to, mogu se koristiti sami ili u kombinaciji s drugim lijekovima kojima se liječi COVID-19. novi.ba/Radio Sarajevo