STRUČNJACI KAŽU DA NAM JE JAK IMUNITET SADA VAŽNIJI NEGO IKADA: A za to vam TREBA samo ovaj JEDAN NAPITAK! (RECEPT)

Zdravlje

STRUČNJACI KAŽU DA NAM JE JAK IMUNITET SADA VAŽNIJI NEGO IKADA: A za to vam TREBA samo ovaj JEDAN NAPITAK! (RECEPT)

Sa predstojećim dolaskom zime, naš imunitet je na sve većem iskušenju zbog korone i sezonskog gipa. Zbog toga se sve više okrećemo domaćim receptima za jačanje imuniteta. A jedan od takvih je i napitak od pomorandže, limuna, đumbira, bibera i kurkume.

Zašto baš ovih 5 sastojaka?

Đumbir – ima moćna antioksidativna i protivupalna svojstva, što ga čini neophodnim delom svakodnevice u borbi protiv virusa.

Kurkuma – ovaj začin će vašem piću dati ne samo prijatnu zlatnu nijansu, već i puno korisnih svojstava. Jača imunološki sistem, smanjuje upale i uklanja toksine iz tela.

Pomorandža i limun – uklanjaju štetne materije iz tela i mogu se pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, koji je dobar za jačanje imunološkog sistema.

Crni biber – služi kao vrsta katalizatora i umnožava efekat ostalih komponenti.

Sastojci:

-1 velika pomorandža
-2 mala limuna
-pola šolje seckanog korena đumbira
-2 kašičice kurkume
-malo svežeg mlevenog crnog bibera
-1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Temeljno operite pomorandžu i limun, isecite na velike komade bez uklanjanja kore (zapamtite: u njoj je sadržano do 70% hranljivih sastojaka, a ne u pulpi). Dodajte đumbir, kurkumu i biber. Stavite sastojke u sokovnik (ako ne, blender će vam pomoći, samo ne zaboravite da tečnost procedite na kraju). Podelite smesu na dva dela i popijte u toku dana. (Espreso.rs/Harpersbazar)