SRPSKA DOKTORKA OBJASNILA ŠTA TAČNO TREBA DA URADIMO AKO IMAMO OVE SIMPTOME: Svi treba da je POSLUŠAJU!

Region

SRPSKA DOKTORKA OBJASNILA ŠTA TAČNO TREBA DA URADIMO AKO IMAMO OVE SIMPTOME: Svi treba da je POSLUŠAJU!

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović izjavila je večeras da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.

“Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test”, istakla je sinoć Jovanovićeva za RTS.

Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

“Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno”, kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana. Pošto se u svakodnevnom radu sreću s koronavirusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, vaši isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog. Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

“Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas”, zaključuje Jovanovićeva. (Espreso.rs/Tanjug)