OVU HRANU NIKAD NEMOJTE DA JEDETE UVEČE: Uništiće vas na DUGE STAZE!

Zdravlje

OVU HRANU NIKAD NEMOJTE DA JEDETE UVEČE: Uništiće vas na DUGE STAZE!

Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše. Određene namirnice mogu da preopterete žuludac, izazovu bolove i poremete san. Ovu hranu izbegavajte u kasnim večernjim satima. Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše.

U večernjih satima organizam traži laganiju hranu, a ako pojedete nešto jače, to će biti loše po vaš želudac. Opteretiće ga, biće potrebno puno vremena da svari hranu, mogu se javiti bolovi, a ujedno ćete poremetiti i san.

Želudac prosečne osobe potroši 3 sata da bi potpuno preradio hranu i da bi ona došla do creva, pa je jasno da su kasni obroci loša ideja. Ovu hranu je najbolje izbegavati:

Masna hrana – Zaboravite na sladoled, kekseve, hamburgere i sve namirnice sa velikim udelom štetnih masnoća jer na želudac deluju isto kao alkohol. Da bismo svarili masti iz hrane, treba više vremena. Dobro je jesti masti u umerenim količinama ukoliko želite da budete siti između obroka, ali pred spavanje ovu hranu izbegavajte jer će izazvati osećaj težine u stomaku, a neretko i bolove. Mleko, jogurt, avokado, orašaste plodove, sladoled i maslac treba izbegavati. Među najštetnijim namirnicama je svakako punomasni sir.

Čokolada – Osim velikog udela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakao puteru, ali i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

Kisele namirnice – Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem delu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava. Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni pre odlaska u krevet.

Orašasti plodovi – Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvek loše u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbegavati pre spavanja. Najgore će na vas delovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći. espreso.rs