Naslovnica Zdravlje PET NAVIKA KOJE MOMENTALNO UKLANJAJU BOL U VRATU: KAD OVO PRIMIJENITE, TEGOBE...

PET NAVIKA KOJE MOMENTALNO UKLANJAJU BOL U VRATU: KAD OVO PRIMIJENITE, TEGOBE NESTAJU ZAUVIJEK!

6
0

PET NAVIKA KOJE MOMENTALNO UKLANJAJU BOL U VRATU: KAD OVO PRIMIJENITE, TEGOBE NESTAJU ZAUVIJEK!

Bolovi u vratu se sve češće javljaju kod ljudi.

Gotovo svaka druga osoba ima ovaj nelagodan osjećaj u vratnom i ramenom dijelu. Zbog savremenog načina života, sve više vremena provodimo u sjedećem položaju, za računarom, pa prvo strada vrat i u tom dijelu se javjaju veliki bolovi.

Dobra stvar je da postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Sve što trebate da uradite je da promijenite nekoliko navika i tegobe će nestati. Kada se javi bol, većina nas prvo posegne za lijekovima, skupim masažerima, a nismo ni svjesni da je rješenje na dohvat ruke i vrlo je jednostavno.

Evo šta da radite u slučaju da se nalazite u grupi ljudi koju muči bol u vratu i leđima:

1. Dugo sjedenje i rad za računarom mogu da izazovu ozbiljne bolove, zbog statičnog položaja u kojem provedemo i po nekoliko sati. Zato je neophodno da na svakih sat vremena ustanete i protegnete vrat.

2. Jastuk na kojem ležimo mogu značajno da nam pomognu u rješavanju ovog problema. Jastuk ne smije biti viši od 12 santimetara, a mora da bude i anatomski kako bi obezbijedio potporu vratu i omogućio kvalitetan odmor.

3. Pored jastuka i način na koji spavamo može da pomogne. Fizijatri preporučuju spavanje na leđima ili boku. Japanski stručnjaci su ustanovili da bi najbolje bilo da, ukoliko spavate na leđima, peškir stavite ispod koljena, odosno između kolena, ukoliko spavate na boku. Na ovaj način telo postavljate u najpravilniji položaj za odmaranje.

Zašto spavanje na stomku nije dobra opcija?

Pri ležanju na stomaku, glava je rotirana u jednu starnu pri čemu se iritiraju krvni sudovi, protok kiseonika je oslabljen i mišići su napregnuti, a sve to dovodi do bolova, ali i glavobolje.

4. Fizička aktivnost povoljno djeluje na mišiće i smanjenje tenzije, zato bi bilo vrlo dobro da barem 3 puta sedmično vježbate. Najbolje bi bilo da to bude joga ili pilatres, s obzirom da se one fokusiraju na lagane vežbe i istezanje, koje će pogodovati bolnom vratu.

5. Meditirajte što češće. Bol u vrat može da nastane i usljed velikog stresa, a meditacija i opuštanje će pomoći u rješavanju ovog problema. hayat.ba