NAKON KRITIKA DA DAJU MNOGO: NJEMAČKA VLADA OBUSTAVLJA NOVAČNU POMOĆ MALIM PODUZETNICIMA!

Region

NAKON KRITIKA DA DAJU MNOGO: NJEMAČKA VLADA OBUSTAVLJA NOVAČNU POMOĆ MALIM PODUZETNICIMA!

Njemačka vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu – rekao je u ponedjeljak ministar privrede Peter Altmaier u razgovoru za javni servis Deutschlandradio.

“Država trajno nije sposobna finansirati pomoć”

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblatt kako država trajno nije sposobna finansirati pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

Promet ne može biti jedini kriterij – rekao je Braun.

Njemačka vlada za poduzetnike koji su pogođeni mjerama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 posto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine.

Njemačka isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno

Jučer su objavljeni detalji studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima poduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno, javlja Hina.

Studija zaključuje da neki manji poduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego da smiju normalno nastaviti s radom. Braun je rekao da će i dalje “biti pomoći za privredu”, ali da se modaliteti izračuna moraju promijeniti. hayat.ba