NAUČNICI ZABRINUTI – UMJESTO DA SE HLADI, SVEMIR SE ZAGRIJAVA!

Region

NAUČNICI ZABRINUTI – UMJESTO DA SE HLADI, SVEMIR SE ZAGRIJAVA!

Naučnici su smatrali da će svemir, kako se širi, vremenom biti sve hladniji. Međutim, izgleda da su se prevarili. Stručnjaci sa Univerziteta Ohio, tako, primetili su da određeni dijelovi svemira, zapravo, postaju sve topliji kako vrijeme odmiče.

Kako prenosi Universe Today, oni su ustanovili da je svemir sada čak 10 puta topliji u prosjeku nego prije 10 milijardi godina, pa je trenutna temperatura oko 2.2 miliona stepeni Celzijusa.

-Kako se svemir razvija, gravitacija povlači tamnu materiju i gasove u galaksije i grupe galaksija. To povlačenje je toliko jako, da se sve više gasa u svemiru zagrijava – rekao je Yi-Kuan Chiang, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

U toku proučavanja fenomena, istraživači su se fokusirali na analizu termičkih podataka strukture na velikim skalama (odnosno Large Scale Structure, LSS), što označava skupove galaksija, kao i materije koje su, sveukupno, mnogo veće od svake pojedinačne galaksije ili manje grupe njih.

LSS oblikuje gravitacija, pa se usljed nje i formira. To znači da galaksije nisu tek tako “razbacane” svuda po kosmosu, već ipak slijede određenu strukturu. Između velikih grupa galaksija i “kosmičkih niti”, nalazi se prazan prostor, sa malo materije. Upravo u jednom takvom prostoru je i Mliječni put.

Jedna od najprihvaćenijih teorija o kraju svemira, jeste “Teorija velikog smrzavanja”, po kojoj bi, kada dostigne određenu veličinu usljed stalnog širenja, svemir trebalo da se toliko ohladi da se prosto “smrzne”, dolazeći blizu apsolutne nule.

Ipak, ovo otkriće baca nešto drugačije svetlo na hipotezu “Velikog smrzavanja”. Da li to sada znači da ga neće ni biti, već će se umjesto njega dogoditi “Veliko spaljivanje”, jednom kada za to dođe vrijeme? To niko još ne može da kaže sa sigurnošću, jer je otkriveno da se samo jedan dio svemira zagrijava.

Osim ove teorije, poznata je i ideja da će svemir početi ponovo da se skuplja u jednom trenutku, i da će jednostavno da nestane (Big Crunch i Big Slurp). hayat.ba