NOVO ISTRAŽIVANJE IZ WHO: BAREM 60 POSTO POPULACIJE SE MORA VAKCINISATI DA BI SE ZAUSTAVIO VIRUS!

Region

NOVO ISTRAŽIVANJE IZ WHO: BAREM 60 POSTO POPULACIJE SE MORA VAKCINISATI DA BI SE ZAUSTAVIO VIRUS!

Približno 60 do 70 posto populacije treba se vakcinisati da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, rekli su u petak čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Stopa je određena na temelju nekoliko studija, rekla je u petak na konferenciji za novinare u Ženevi Katherine O’Brian, šefica WHO-ovog odjela za vakcinisanje, prenosi agencija dpa.

O’Brien je naglasila, međutim, da će stvarno potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija jednom kad se bude više znalo o vakcinama koja su zasad testirana.

-Stvarno je važno da počnemo dobivati više informacija – izjavila je.

Osim saznanja koliko su vakcine u stanju spriječiti zarazu koronavirusom, pitanje je otežavaju li virusu da se zadrži u nosu i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i otežavaju li vakcine virusu da se prenosi s jedne osobe na drugu, dodala je O’Brien.

Svjetska zdravstvena organizacija također je saopćila da treba vidjeti kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi kako bi mogla ocijeniti rusku vakcinu protiv koronavirusa, Sputnjik V, rekla je u petak pomoćnica generalnog direktora, Mariangela Simao.

Ruska vakcina Sputnjik V više od 90 posto je učinkovita, rekao je ovaj mjesec predstavnik ministarstva zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene tokom vakcinisanja građanstva, umjesto trenutnog postupka ispitivanja.

Jedan od najvažnijih stručnjaka WHO-a za vanredne situacije u petak je rekao da bi bilo “vrlo spekulativno” za WHO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gdje je prvi put identificiran na tržnici u decembru prošle godine.

Kina se trudi progurati narativ putem državnih medija, da je virus u inostranstvu postojao prije nego što je otkriven u Wuhanu, gradu u centralnoj Kini, pozivajući se na postojanje virusa na pakiranju uvezene zamrznute hrane te putem naučnih publikacija koje tvrde da je virus cirkulirao Evropom prošle godine. hayat.ba