Njemački ministar prognozirao do kad će trajati lockdown: “Pred nama je nekoliko dugih mjeseci…”

Region

Njemački ministar prognozirao do kad će trajati lockdown: “Pred nama je nekoliko dugih mjeseci…”

Njemački parcijalni lockdown mogao bi biti produžen do početka proljeća ukoliko se zaraza ne stavi pod kontrolu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier u novinskom intervjuu objavljenim u subotu. Altmaier je kazao za novine Die Welt da nije moguće dati zeleno svjetlo za ublažavanje mjera dok postoji stopa od više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u velikim dijelovima Njemačke.

– Pred nama su tri do četiri duga zimska mjeseca. Moguće je da će restrikcije ostati na snazi u prvim mjesecima 2021. godine – navode novine njegove riječi.

Kancelarka Angela Merkel jučer se usuglasila sa čelnicima njemačkih 16 saveznih država da produže i pooštre mjere protiv širenja koronavirusa barem do 20. decembra. Njemačka je uvela „blagi lockdown“ početkom novembra, u okviru koga su zatvoreni barovi i restorani, ali je dopušten nastavak rada škola i prodavnica. Te mjere suzbile su eksponencijalni rast broja zaraženih, ali se stopa zaraze stabilizirala na visokom nivou.

U njemačkoj je zabilježeno 21.695 novopotvrđenih slučajeva zaraze, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u subotu, povećavajući ukupan broj zaraženih od izbijanja pandemije na 1.028.089, prenosi Reuters. Kancelarka Angela Merkel u subotu je ponovo apelovala na Nijemce da se povinuju ograničenjima uvedenim zbog suzbijanja širenja koronavirusa dok se božićni praznici primiču, poručivši svojim zemljacima da će „to biti vrijedno truda“.

Savezni i državni čelnici u ovoj su sedmici odlučili da produže parcijalno zatvaranje koje je počelo 2. novembra barem do 20. decembra i da pooštre neke restrikcije. Mjere su do sada imale uspjeha u sprečavanju širenja novih zaraza, ali ih nisu suzbile u značajnijem obimu. Merkel je izjavila u svojoj redovnoj video poruci subotom da Nijemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i razboritost koje su pokazali tokom proteklih deset mjeseci i ohrabrila ih je da poštuju pravila i smanje kontakte tokom praznične sezone.

– Nastavimo pokazivati da smo mi narod koji poštuje pravila koja se odnose na sviju nas sada, tokom zime, prije Božića i tokom Nove godine, zbog toga što ćemo uvidjeti da je to vrijedilo truda – izjavila je njemačka čelnica, prenosi Associated Press. fokus.ba