(VIDEO) Je li vam mozak zdrav? Test od 20 sekundi otkriva odmah, isprobajte…

Zanimljivosti

(VIDEO) Je li vam mozak zdrav? Test od 20 sekundi otkriva odmah, isprobajte…

Dobra je vijest da za ovaj test ne morate ići liječniku, nego je sve što trebate učiniti – ustati!

Znanstvenci su razvili jednostavan test koji može procijeniti koliko je rizik da osobu pogodi moždani udar. Test održavanja ravnoteže na jednoj nozi osmislilo je tim japanskih znanstvenika, a vjeruje se da je učinkovit pokazatelj vjerojatnosti moždanoga udara.

Ako to ne možete, javite se liječniku:

Ovaj test temelji se na ideji da je održavanje ravnoteže najbolji pokazatelj funkcionalnosti mozga. Prema tomu bi svaka osoba trebala moći održati ravnotežu stojeći na jednoj nozi više od 20 sekundi. A svi koji to ne mogu, trebali bi se javiti liječniku, osim ako za to ne postoji neki drugi tjelesni razlog (poput ozljede noge).

Yasuharu Tabara sa Sveučilišta Kyoto vodio je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1300 ispitanika s prosječnom dobi od 67 godina. Svi su trebali stajati na jednoj nozi, otvorenih očiju i održavati ravnotežu 20-ak sekundi.

Nakon toga je provjereno zdravlje njihova mozga, a rezultati su pokazali da je više od 30 posto sudionika koji su se mučili s održavanjem ravnoteže imalo različite probleme u mozgu, poput zadebljanih kapilara, prenosi Magazin.hr

Ovu vrstu testiranja zdravlja mozga odobrili su i znanstvenici i liječnici. Iako su i prije postojala istraživanja koja su povezivala držanje i neravnotežu s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao točno vrijeme u kojemu se može odrediti što je normalno, a što ne, čime je povećana preciznost testiranja, piše Quartz. priznajem.hr