Home Region POVLAČI SE JOŠ JEDAN PROIZVOD IZ PRODAJE: Pronađene povišene količine bakterija…

POVLAČI SE JOŠ JEDAN PROIZVOD IZ PRODAJE: Pronađene povišene količine bakterija…

104
0

POVLAČI SE JOŠ JEDAN PROIZVOD IZ PRODAJE: Pronađene povišene količine bakterija…

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve „Šunke superior“ zbog povišene količine bakterija.

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, a nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva se zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanja. priznajem.hr

Previous articleOVO JE SUPRUGA ACA PEJOVIĆA KOJA JE POBEDILA SMRT! Pevač s njom ima 3 ĆERKE, a evo čime se bavi i šta je završila!
Next articleMama i tata traže dadilju, imaju bolesni zahtjev: ‘Za to ćeš dobiti 80 kn po satu…’