Home Zdravlje OVO NI POD RAZNO NEMOJTE DA DAJETE BEBAMA DA JEDU: Za neke...

OVO NI POD RAZNO NEMOJTE DA DAJETE BEBAMA DA JEDU: Za neke od ovih namirnica mislite da su ZDRAVE, a ozbiljno ŠTETE!

158
0

OVO NI POD RAZNO NEMOJTE DA DAJETE BEBAMA DA JEDU: Za neke od ovih namirnica mislite da su ZDRAVE, a ozbiljno ŠTETE!

Bebama nije potrebno puno kalorija, ali im zato treba puno hranjivih i zdravih sastojaka. Ipak, neka hrana koja se obično nudi bebama u osnovi je potpuno bezvredna i nezdrava hrana – bogata kalorijama, šećerom i siromašna hranjivim sastojcima.

Budući da su bebe tako male, lako im je popuniti prazne kalorije nezdravom hranom, ne ostavljajući mesta za zdravu hranu bogatu hranjivim sastojcima. Ovaj prehrambeni deficit može čak i ometati razvoj, kaže doktorka Kristina Gerbstadt.

Tvrda, lepljiva, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se njome lako mogu ugušiti. Zato ne daj svojoj bebi kobasice, velike komade mesa ili sira, celovito grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i celovite orašaste plodove i semenke. A kad jednom počneš da spremaš hranu bebi, obavezno ju nareži hranu na komade ne veće od pola centimetra.

Na spisku su još:

-Gazirana pića

-prženi krumpirići

-deserti od želatina i sok

-voćni napici.

Ovakvi napitci sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je – puno šećera. Sok takođe može kod nekih beba izazvati proliv.

Korištenje soka za zaslađivanje hrane bebe takođe nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke.I nemoj se zavaravati tvrdnjama oglašivača da sok pruža bebama potreban vitamin C. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne male porcije voća! (Espreso.rs)

Previous articleVLADA PRODUŽILA MERE ZA JOŠ 15 DANA: Pik tek dolazi, mere ostaju i za Novu godinu?
Next articleČAJ KOJI SE PRAVI OD OVE NAMIRNICE JE NAJZDRAVIJI NA SVETU: Evo šta radi u ORGANIZMU, pogotovo od PUŠAČA!