LOŠE VESTI STIGLE I IZ OVE 2 ZEMLJE! Korona ih je BUKVALNO POKOSILA!

Region

LOŠE VESTI STIGLE I IZ OVE 2 ZEMLJE! Korona ih je BUKVALNO POKOSILA!

U Poljskoj je za poslednja 24 časa zabeleženo 16.310 novozaraženih virusom korona, a umrlo je 579 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Broj umrlih tokom epidemije je tako porastao na 16.147, dok se korona virusom ;zarazilo 957.666 od 38 miliona ;stanovnika Poljske. Aktivno je 424.900 slučajeva, od kojih je u bolnicama sa težim simptomima 21.961 pacijent, dok je 2.106 s teškim simptomima na respiratorima.

Vlada priprema novu pooštrenu meru kako bi sprečila masovna putovanja u posetu rodjacima pred Božić. Ministar zdravlja Poljske Adam Njedjelski i premijer Mateuš Moravjecki apelovali su da Poljaci Božić provedu u krugu najuže porodice.U Češkoj vlada premijera Andreja Babiša najavljuje uz izvesno oklevanje popuštanje mera od ponedeljka i otvaranje prodavnica i restorana pošto se epidemija Kovid-19 u toj zemlji usporava.

U četvrtak je u Češkoj testovima otkriveno 4.048 novozaraženih, 2.400 manje nego pre nedelju dana, a 900 manje nego u sredu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Danas je aktivno 71.867 slučajeva, od čega je u bolnicama 5.210 Kovid-19 pacijenata, medju njima 757 u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator.

Smanjuje se i broj umrlih koji je u najtežim danima krajem oktobra i početkom novembra prelazio 200 dnevno. U sredu je umrlo 99 ljudi zaraženih korona virusom, a u četvrtak 60, ali se taj ažurira sa zakašnjenjem. Toko pandemije u Češkoj je umrlo ukupno 7.779 zaraženih, većina u oktobru i novembru. O tome da li će od ponedeljka Vlada zaista popustiti sanitarne mere, odlučiće se na vanrednoj sednici u nedelju.

Glavna sanitarna inspektorka Jarmila Ražova je upozorila ;da se epidemiološko ;stanje ;razlikuje od regiona do regiona, od kojih je gotovo polovina u najrizičnijoj zoni, dok sliku poboljšava pre svega Prag, gde se epidemija ublažila.

“Ako se stanje u regionima ne poboljša, neću preporučiti ministru da se popuštaju mere”, kazala je Ražova. (Espreso.rs/Beta)