CRNI REKORD U NJEMAČKOJ: POOŠTRAVAJU SE MJERE!

Region

CRNI REKORD U NJEMAČKOJ: POOŠTRAVAJU SE MJERE!

U Njemačkoj je zabilježen je crni rekord u broju umrlih u jednom danu – 426, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 22.806 te iznosi 1.006.394, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s koronavirusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15.586.

Barovi, restorani, pozorišta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1.decembra privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10.

Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih 10 osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su porodice pozvane da izbjegavaju društvene kontakte sedam dana prije posjete.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata. hayat.ba