Angela Merkel: Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći!

Region

Angela Merkel: Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći!

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od 2. svjetskog rata.

“Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa.
na je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

“Upravo sada, kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize”, rekla je Merkel.

Ona je borbu protiv pandemije koronavirusa još jednom okarakterizirala kao “najveći izazov od Drugog svjetskog rata”, i to ne samo za Njemačku nego i za Europsku uniju, ali i čitav svijet.

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produljene i na siječanj. Ona je rekla kako velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se većina građana drži propisanih mjera.

“Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel te još jednom pozvala građane da upotrebljavaju službenu aplikaciju za praćenje pandemije.

Merkel se u ime savezne vlade obratila Bundestagu dan nakon što je sa saveznim pokrajinama dogovoren novi paket mjera u borbi protiv pandemije. Mjere predviđaju produljenje zatvaranja uvedenog početkom studenog i odnose se na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana.

Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalna površina za mušterije u maloprodaji. Mjere okupljanja, koje sada dopuštaju najviše pet osoba iz dva kućanstva, tijekom božićnih praznika će biti povećane na deset osoba iz više kućanstava.

Merkel je nove mjere i produljenje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala na to da je krivulja rasta broja novozaraženih ublažena, ali ne dovoljno.

“To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh”, rekla je Merkel. Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200.

Njemačka kancelarka je najavila da će se njezina vlada založiti za zabranu zimskog turizma do 10. siječnja, ali je rekla da bi to moglo biti “teško” s obzirom na stajalište Austrije po tom pitanju.

Oporbena desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) kritizirala je nove mjere savezne i pokrajinskih vlada te je kancelarki predbacila da se mjere opet donose u uskom krugu “iza zatvorenih vrata”.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je prije svega upozorila na posljedice produljenja zatvaranja na gospodarstvo. superradio-minhen.de