Naslovnica Magazin Zanimljivosti MUŽ I ŽENA U JAPANU SPAVAJU U ODVOJENIM KREVETIMA: Kad čujete ZAŠTO,...

MUŽ I ŽENA U JAPANU SPAVAJU U ODVOJENIM KREVETIMA: Kad čujete ZAŠTO, ZAPREPASTIT ĆETE SE! Je li OVO moguće?

15
0

MUŽ I ŽENA U JAPANU SPAVAJU U ODVOJENIM KREVETIMA: Kad čujete ZAŠTO, ZAPREPASTIT ĆETE SE! Je li OVO moguće?

Kulturološki i tradicionalno Japanci imaju neke doista zanimljive postavke, često neshvatljive ostatku svijeta, a među njih spada i odvojeno spavanje supružnika, koje je tamo uvriježeno te to ne povezuju sa srećom u braku.

Male kuće i stanovi ne sprečavaju mnoge japanske parove da spavaju u različitim krevetima ili čak sobama. Ovo nije neka vrsta intimnog pitanja ili problema u vezi, već nešto što smatraju normalnim te dobrim za njih.

Evo koji su razlozi tradicionalno utjecali na to:

Prva stvar zbog koje se japanski parovi odluče odvojeno odlaziti u krevet su različiti rasporedi rada. Ako probudite svog partnera zato jer ste došli kući s posla ili se pak morate ranije probuditi da bi išli na posao, on ili ona se neće kvalitetno odmoriti. Različiti rasporedi i prekovremeni sati su normalna i uobičajena pojava u Japanu, a oni duboko vjeruju kako se ne smije drugim ljudima kvariti san zbog vlastite komocije.

Bebe spavaju s majkama:

Japanske majke spavaju sa svojom djecom i to se smatra vrlo važnim, pa otac treba odlučiti želi li dijeliti isti krevet ili otići u drugu sobu. Znanost je potvrdila njihovu tezu da spavanje s majkom djeci omogućava da budu mirniji, imaju stabilniju temperaturu i manji broj otkucaja srca, što je osobito važno u dojenačkoj dobi, a istovremeno se smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti, piše Bright Side.

Za njih odvojeno spavanje znači mir:

Dok mnogi parovi koji počnu odvojeno spavati smatraju da im je razvod pred vratima, Japanci to vide drugačije. Jako cijene svoj san i ne žele da ih ometaju dok spavaju. To znači da im je draže ne nositi se s hrkanjem, krađom pokrivača, udaranjem nogama i slično. Iako neki zbog manjka prostora neće spavati u drugoj sobi, većina će ih imati razdvojene madrace.

Odvojeno spavanje nije od jučer:

U Japanu se spava na futonu, odnosno madracu punjenom pamukom ili pak tatamiju – madracu punjenom osušenim stabljikama riže, koji pruža potporu i udobnost. U prošlosti su se kao kreveti koristili samo u veličini za jednog. Dakle, čak i ako ste željeli leći s voljenom osobom, morali biste spojiti dva madraca i riskirati spavanje u rupi, na podu (u Japanu se tradicionalno i spava na podu jer smatraju da je tako najbolje za kralježnicu). Takvi se madraci koriste i danas u većini obitelji, jer ne zauzimaju puno prostora i lako ih je pohraniti. novi.ba