Home Region Još strožije mjere do Božića u Njemačkoj, ovo je plan…

Još strožije mjere do Božića u Njemačkoj, ovo je plan…

86
0

Još strožije mjere do Božića u Njemačkoj, ovo je plan…

Ponukani željom kancelarke za “zajedničkim pristupom” borbi protiv pandemije koronavirusa, premijeri saveznih pokrajina rade na novim prijedlozima za razdoblje nakon kraja studenog.

Nakon što su prošle sedmice odbacili njene zahtjeve za pooštrenjem mjera, Angela Merkel je vratila vrući krompir pokrajinskim premijerima kako bi se dogovorili oko koncepta s kojim bi svi bili saglasni. Taj koncept bi trebao biti predstavljen na zajedničkom sastanku premijera saveznih pokrajina i kancelarke u srijedu, 25. novembra.

Sudeći po informacijama koje dolaze s videosastanka premijera općenito se planiraju strože mjere zatvaranja kao odgovor na rekordni broj novozaraženih od prošlog petka, kada je u Njemačkoj zabilježeno 23.648 novih slučajeva. No osim batine u obliku strožih mjera do 20. decembra, političari pripremaju i mrkvu u obliku popuštanja za vrijeme božićnih praznika, piše Deutsche Welle.

Ovo su neki od prijedloga: produljenje djelomičnog lockdowna do 20. decembra. Hotelima, ugostiteljskim objektima, fitness-klubovima, kinima, pozorištima je zabranjeno prihvatanje gostiju. Restorani smiju prodavati hranu “za ponijeti”, a hoteli primati samo one goste koji su na poslovnom putu. Građani i dalje trebaju izbjegavati nepotrebne kontakte i suzdržavati se putovanja.

No kako prenosi novinska agencija Reuters, u regijama u kojima bi broj novozaraženih u sedam dana pao na ispod 50 na 100.000 stanovnika bilo bi moguće labavljenje tih mjera. Također, predlažu se još neke stvari:

– od novih mjera se uvodi ograničavanje okupljanja na pripadnike samo dva domaćinstva s ukupno maksimalno pet osoba u što se ne ubrajaju djeca do 14 godina

– obveza nošenja maski ostaje na snazi u trgovinama, javnim ustanovama i javnom prijevozu, ali će maske biti obvezne i ispred trgovina i na javnim parkiralištima. Moguće je uvođenje obveze nošenja maski i na otvorenim prostorima tamo gdje je pojačana koncentracija ljudi, kao npr. u pješačkim zonama.

Mogući su, prema tim prijedlozima, i izuzeci u razdoblju od 21. do 27. decembra.

Tako bi se oko Božića mjere olabavile: dozvoljen susret osoba iz više od dva domaćinstva s povećanjem gornje granice prisutnih na 10. Međutim nakon tih susreta se preporučuje samoizolacija na nekoliko dana. Crkvama bi moglo biti omogućeno održavanje tipičnih božićnih ceremonija, ali bi trebalo izbjegavati okupljanje većeg broja vjernika.

Za Novu Godinu je, kažu, moguća zabrana prodaje pirotehnike.

Škole bi, prema prijedlogu, trebale također doživjeti promjene: maske će biti obvezne za učenike od 7. razreda nadalje i u učionicama. U školama bez slučajeva zaraze je moguće izuzeće od ove obveze. U slučaju zaraze, čitav razred bi trebao u samoizolaciju na pet dana nakon čega bi se trebalo testirati, pri čemu test ide na državni račun. Odluku o nastavi od kuće može donijeti svaka savezna pokrajina za sebe.

Političari su produljenje i djelomično pooštrenje mjera obrazložili s još uvijek visokim brojem novozaraženih. “Ako prekinemo s mjerama prerano, riskiramo to da ćemo opet morati krenuti ispočetka. Bolje sada produljenje lockdowna nego totalno zatvaranje za Božić”, rekao je bavarski premijer Markus Söder.

Istodobno se savezne pokrajine s nižim vrijednostima zalažu za izuzetak od mjera uvedenih na području cijele zemlje. To se posebice odnosi na sjeverne savezne pokrajine poput Schleswig-Holsteina ili Mecklenburg-Vorpommerna gdje je broj novozaraženih osjetno niži nego u ostatku zemlje. Premijerka potonje savezne pokrajine Manuela Schweig je ukazala na to da je broj novozaraženih u njezinoj saveznoj pokrajini ispod vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika u sedam dana. Prosjek na razini Njemačke je 144, a u nekim saveznim pokrajinama poput Berlina i preko 240. njemacka-posao.com

Previous articleHRVATSKA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU I ŠESTOMESEČNI LOKDAUN: Nove strože mere najavljene za kraj nedelje!
Next articleČUPALE SE ZA KOSU, VUKLE IZ SVE SNAGE: Aleksandra i Nataša zbog NJEGA se potukle, uletelo obezbeđenje, a on LADOVINA!