Home Region Ekstrakt iz kore nara mogao bi pomoći u zaštiti od korone!

Ekstrakt iz kore nara mogao bi pomoći u zaštiti od korone!

57
0

Ekstrakt iz kore nara mogao bi pomoći u zaštiti od korone!

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Banjaluci pokazalo je da bi nar, koji se još naziva i eliksirom mladosti, mogao pomoći u prevenciji obolijevanja od virusa korona. Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić izjavio je da je ova visokoškolska ustanova još prije dvije godine u saradnji sa Institutom “Dr Josif Pančić” iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

“Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo”, rekao je Škrbić za “Glas Srpske”, prenosi Srna.

Škrbić je dodao da su ekstrakt počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i djeluje protivupalno.

“Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni”, naveo je Škrbić.

Škrbić je sa timom, kojeg čine i kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju, tokom pandemije započeli novo istraživanje o djelovanju ekstrakta nara u prevenciji obolijevanja od virusa korona. Škrbić je istakao da da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o ljekovitom svojstvu nara ne prestaju.

Prema njegovim riječima, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje. Tubićeva je pojasnila da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

“Namjera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara djeluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam”, napomenula je Tubićeva.

Prema riječima Relje Suručića, informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili su dobra baza za početak.

“Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lijekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija”, naveo je Suručić. novi.ba/srna

Previous articleJelen “ukrao” pušku lovcu i pobjegao, ovaj sve prijavio policiji!
Next articleKATASTROFALNE VESTI ZA ANGELU MERKEL! Zašto se ovo dešava?