VELIKI BROJ ZARAŽENIH: U Sloveniji traže da se za kršenje mjera kazne povećaju na 10.000 eura!

Region

VELIKI BROJ ZARAŽENIH: U Sloveniji traže da se za kršenje mjera kazne povećaju na 10.000 eura!

U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 5596 testova potvrđene 1.302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv covida-19.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u cijeloj zemlji.

Budući da se ocjenjuje da je jedan od uzroka presporog stišavanja epidemije nepridržavanje epidemioloških mjera, vlada je u parlament uputila prijedlog izmjena zakona o epidemiji kojim zahtijeva drastično povećanje kazni za prekršitelje, pa bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura s 400 eura koliko su iznosile na proljeće. Opozicija smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima.

Kako prenose slovenski mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je prije sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći – 1391. Osim toga, smanjen je i udio pozitivnih testova pa sada iznosi 23 posto, dok se prošlog tjedna kretao i do 30 posto. S druge strane, epidemiologe zabrinjava to da je unatoč svim restriktivnim mjerama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitaliziranih, ali i broj umrlih.

Za razliku od prvog vala epidemije na proljeće kad je bilo 108 mrtvih, njihov broj sada je dosegnuo 1156. Virus je prodro u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u provm valu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutačno je 20.337, 14-dnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama. U bolnicama je trenutno 1299 pacijenata, od kojih 204 na odjelima intenzivne njege, prenosi Hina. fokus.ba/fena