TRAVARI JE PLAĆAJU ZLATOM: KAŽU DA LIJEČI RAK, NORMALIZIRA KRVNI PRITISAK I DJELUJE PROTIV BOLOVA!

Uncategorized

TRAVARI JE PLAĆAJU ZLATOM: KAŽU DA LIJEČI RAK, NORMALIZIRA KRVNI PRITISAK I DJELUJE PROTIV BOLOVA!

Od davnina je služila za liječenje u mnogim narodima pa je Galima i Keltima bila znana kao lijek za sve. Bijela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju brojne nordijske i keltske legende i kojoj su stari evropski narodi pripisivali božanska svojstva… Jako su je cijenili i mnogi poznati ljekari i iscelitelji, a među njima Hipokrat, Rudolph Steiner i Sebastian Kneipp, piše portal “Alternativa za vas”.

Mnogi je danas smatraju beskorisnom i otrovnom, no ona je vrijedan lijek za brojne bolesti, uključujući i najzloćudnije. S mnoštvom ljekovitih svojstava nalazi odgovor na skoro svaku bolest koja pogađa ljudski rod pa ju je narod uvrstio u mnoge čajne mješavine. Aktivni sastojci imele su lektini, polipeptidi, flavonoidi, viskotoksini, lignini i alkaloidi.

Ljekovita svojstva imele:

U narodnoj medicini imela je poznata kao sredstvo za smirenje živaca, ublažavanje grčeva i poboljšanje sna. Evropski travari smatraju je specifičnim lijekom za Sydenhamovu horeju, epilepsiju i druge živčane poremećaje koji izazivaju grčeve.

Pogodna je i kao tretman za mnoge druge tegobe koje proizlaze iz oslabljena živčanog sistema. Smatra se da izgrađuje, hrani i jača središnji živčani sastav. Imela podupire ženski reproduktivni sastav, pomaže kod neplodnosti, reguliše menstruaciju, uklanja menstrualne bolove i simptome menopauze.

Ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja i djeluje protiv bolova. Uz glog se smatra najboljim prirodnim sredstvom za srčane i krvožilne tegobe. Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni pritisak. Spriječava ovapnjenje žila i oštećenje srca uslovljeno starošću. Reguliše rad srca i smiruje tahikardiju. Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni pritisak. Spriječava ovapnjenje žila i oštećenje srca uslovljeno starošću. Reguliše rad srca i smiruje tahikardiju. hayat.ba