Home Region HRVATSKA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU I ŠESTOMESEČNI LOKDAUN: Nove strože mere najavljene za...

HRVATSKA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU I ŠESTOMESEČNI LOKDAUN: Nove strože mere najavljene za kraj nedelje!

147
0

HRVATSKA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU I ŠESTOMESEČNI LOKDAUN: Nove strože mere najavljene za kraj nedelje!

Hrvatska najavila uvođenje strogih mera koje bi najmanje trajale do Božića Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novi i strožiji set mera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković održao je jutros sastanak sa svim županima o temi borbe protiv korona virusa kako bi čuo privrednog života. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović posle sastanka je kazao kako će stožer sutra pripremiti novi set mera o kojim će upoznati župane i set će važiti negde do Božića.

– Radi se o oštrijim merama, neki misle da su ove mere dovoljne ali brojevi ne padaju i idemo s novim merama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o sedmici ili dve, već o dužem periodu restrikcija, ako će sve ići po planu trajaće nekoliko mjeseci do šest meseci. Ne mogu reći koje su konkretne mere, tek će se o njima razgovarati. Usmerene su na segmente ekonomije, pre svega ugostiteljstva, i na druge resore, pre svega kultura i delovi školstva – kazao je on.

Treba pronaći taj jedan balans koji smo tražili sve ovo vreme i probali ga naći u racionalnom opsegu, dodao je te kazao da se virus ponaša tako da ako dođe do popuštanja mera, on se razmaše.

– Nije bio plan ići odmah u najstrože mere, već ih postepeno pooštravati. Ovo će biti najjače mere u ovom drugom talasu epidemije, s ciljem da zdravstveni sistem bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu negu. Ići će na nacionalnom nivou strože mere – kazao je on.

S druge strane moramo razmišljati da se ekonomski preživi i videti koliko zatvaranje može imati uticaja za mentalno zdravlje ljudi, nastavio je.

– Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet vlade i župane, videćemo reakcije i primedbe i onda doneti odluku koja će stupiti na snagu verovatno krajem ove sedmice. Postoje vakcine koje su obavezne, moramo znati, da bi vakcina zaustavila širenje epidemije trebalo bi biti vakcinisano 70 posto stanovništva i vodićemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana vakciniše- kazao je Božinović i dodao kako im treba podrška građana kako bi što pre skinuli maske i vratili se u način života na koji su navikli. srbijadanas.com

Previous articleOSAM ZNAKOVA da imate TROMBOZU : Ovo nikako ne smijete da IGNORIŠETE, MOŽE DOĆI DO SMRTI!
Next articleJoš strožije mjere do Božića u Njemačkoj, ovo je plan…