Home Region (VIDEO) Nije svejedno kakvu masku nosite, evo kakvu trebate nabaviti!

(VIDEO) Nije svejedno kakvu masku nosite, evo kakvu trebate nabaviti!

164
0
PLEASANTON, CA - JUNE 5: Protesters wear masks while attending a Black Lives Matter protest at Amador Valley Community Park in Pleasanton, Calif., on Friday, June 5, 2020. About 3,000 protesters gathered at Amador Valley Community Park and listened to speakers and then marched to the corner of Hopyard Road and Valley Ave. where they took a knee for 8 min and 46 seconds. (Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group)

(VIDEO) Nije svejedno kakvu masku nosite, evo kakvu trebate nabaviti!

PLEASANTON, CA – JUNE 5: Protesters wear masks while attending a Black Lives Matter protest at Amador Valley Community Park in Pleasanton, Calif., on Friday, June 5, 2020. About 3,000 protesters gathered at Amador Valley Community Park and listened to speakers and then marched to the corner of Hopyard Road and Valley Ave. where they took a knee for 8 min and 46 seconds. (Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group)

Od početka pandemije nošenje maski, pranje ruku i držanje na udaljenosti od drugih bilo je i ostalo osnova preporučenog diljem Evrope i obaveznog ponašanja građana. Svjetska zdravstvena organizacija detaljno je objasnila kako sigurno staviti masku na lice, čak je objavila i video o tome.

Prvo i osnovno je da su vam ruke čiste, svježe oprane, te da tijekom nošenja maske ne dirate prstima niti masku niti lice. Ako je riječ o jednokratnim maskama, što je manje dobra vijest po okoliš s obzirom na stotine milijardi takvih maski koje se mjesečno bacaju tijekom pandemije, nakon upotrebe ih bacite u odgovarajuću vrstu otpada, u plastični otpad. Ako je riječ o maskama koje se mogu ponovno upotrebljavati, sigurno ih odložite.

Maske, generalno, u prvom redu pridonose tome da se vaše kapljice, koje potencijalno sadrže viruse, ne samo koronavirus, nego i druge viruse, pa tako i bakterije, ne šire oko vas. Potom u određenoj mjeri zadržavaju i vanjske čestice da ne stignu do vas. Postoje i takve maske koje predstavljaju tako čvrstu barijeru da ih nose zdravstveni radnici i druge osobe koje su posebno izložene.

Dokazano je, međutim, da i dobro sašivena pamučna maska u vlastitoj radinosti, ako dobro prianja uz lice i ako ima adekvatne slojeve, predstavlja sasvim pristojnu razinu zaštite. Ono što stručnjaci za zdravstvo nikako ne preporučuju, osim nedovoljno čvrstih i gustih maski, one su maske koje imaju ventil. One filtriraju zrak što ga udiše osoba koja je nosi, ali ne i onaj koji izdiše, što znači da ste u blizini osobe koja nosi tu masku, sasvim izloženi kapljicama koje ona izdahne.

Problem zamagljenih naočala nije jednostavno izbjeći u potpunosti u svim prilikama, ali mu se može jako dobro doskočiti odabirom maske koja dobro prianja uz lice, posebno uz nos. Ako usto masku podvučete pod donji rub naočala, sva je prilika da ćete biti pošteđeni zamagljenosti naočala.

Brada i brkovi jako su loša vijest po učinkovitost maske, jer, ako pokrivaju područje preko ruba maske, sprečavaju da maska dobro prianja uz lice. Maska, nadalje, nema previše smisla ako ne pokriva i nos i usta, i to dovoljno preko rubova usta odnosno nosa da ne ostavlja prostor kroz koji prolazi zrak, nego da zrak mora prolaziti kroz tkaninu maske.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da najbolja učinkovitost maske počiva osnovnom mehanizmu tri sloja; vanjskom koji je vodootporan, srednjim koji služi kao filter i unutarnjem koji je kadar upijati vlagu, prenosi N1. Kod pamučnih maski pri kupovini treba paziti da dobro prianjaju, a svakako je prednost ako su takve da im se može dodati filter. Isto vrijedi i kod lanenih maski. Uzice za pričvršćivanje mogu biti rastezljive, mogu pak biti i takve da se vežu, čime se maska može bolje prilagoditi licu.

Kad, pak, odabirete maske za djecu, imajte na umu da su im lica bitno manja od odraslih i da maske za njih moraju biti prilagođene njihovim licima kako bi savršeno prianjale. Konačno, perive maske: Svjetska zdravstvena organizacija vrlo je jasna, treba ih prati jednom dnevno uz deterdžent, ili barem sapun, i to na temperaturama od najmanje 60°C. Inače je dokazano da novi koronavirus ne podnosi temperature od 70°C naviše. fokus.ba

 

Previous articleInternetom se širi bizarna fotografija sa posljednjeg ispraćaja Irineja (FOTO)
Next articleDragan Bursać opsovao Dodiku: Znaš koja je tvoja najveća propast Milorade?