DRAMATIČNI PODACI WHO: U EUROPI SVAKIH 17 SEKUNDI NEKO UMRE OD KORONE!

Region

DRAMATIČNI PODACI WHO: U EUROPI SVAKIH 17 SEKUNDI NEKO UMRE OD KORONE!

Europa je ponovo epicentar pandemije COVID-19, a jedna osoba umire od ove bolesti svakih 17 sekundi, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija. Hans Kluge, regionalni direktor SZO-a za Europu, izrekao je otrežnjujuću poruku na brifingu u četvrtak.

-Europa čini 28 posto globalnih slučajeva i 26 posto smrtnih slučajeva kumulativno u regiji – rekao je na brifingu.

-Prošle sedmice Europa je zabilježila više od 29.000 novih smrtnih slučajeva od COVID-a. To je jedna osoba koja umire svakih 17 sekundi.

Posljednjih je sedmica smrtnost skočila za 18 posto, rekao je. Međutim, postoje neki obećavajući znakovi da akcije koje su vlade poduzele kako bi zaustavile širenje virusa djeluju, ponovili su. Doktor Kluge sugerirao je da striktne blokade koje su ponovno nametnute u brojnim europskim zemljama, uključujući UK, Francusku i Španiju, imaju učinka. No, upozorio je zemlje da ne ukidaju ograničenja prerano i da ne stavljaju političku korist ispred života.

-Prečesto smo vidjeli negativni utjecaj prebrzog ublažavanja – rekao je.

Iako slučajevi padaju, slika diljem Europe i dalje je sumorna, rekao je na brifingu regionalni šef WHO-a.

-Vidimo sve više preopterećenih zdravstvenih sistema – upozorio je dr. Kluge.

Dajući poruku nade, dr. Kluge naglasio je da na kraju tunela ima svjetla.

-Imamo alate za borbu protiv virusa, a ne ljude – rekao je.

Jeftine javnozdravstvene intervencije, poput nošenja maski, higijene ruku i mjera socijalnog udaljavanja, još uvijek djeluju i trebale bi se provoditi sve dok vakcina i bolja terapija ne budu dostupni.

-Oni koji imaju snagu i sposobnost da to učinite, potičem vas da nastavite koračati izazovom novog načina života -dodao je. Vaša zemlja, zajednica, porodica i prijatelji trebaju vas kao što vas nikada prije nisu trebali. hayat.ba