Home Magazin Zanimljivosti ZAŠTO ŽENA NE TREBA DA UZME PREZIME OD MUŽA KAD SE UDA:...

ZAŠTO ŽENA NE TREBA DA UZME PREZIME OD MUŽA KAD SE UDA: 3 glavna razloga protiv!

522
0

ZAŠTO ŽENA NE TREBA DA UZME PREZIME OD MUŽA KAD SE UDA: 3 glavna razloga protiv!

I dalje se najveći broj žena najčešće odriče svog prava na izbor zbog nametnutih društvenih pravila i osude, iako bi silno željele da zadrže djevojačko prezime. Prema tradiciji dugoj stotinama godina, prilikom udaje žene uzimaju prezime svog muža. Smatra se da tako postaju prava porodica i cjelina. Ipak, u 21. vijeku mnogo toga se promijenilo, i žene imaju pravo da biraju, mada su rijetke one koje ovo svoje pravo iskoriste.

Iako mnoge dame s ponosom uzimaju prezime budućeg supruga, što je sasvim u redu i takođe je stvar ličnog izbora, one koje bi silno željele da zadrže svoje djevojačko prezime najčešće se odriču ovog prava zbog ukorenjenih, nametnutih društvenih pravila i moguće osude. Ovo su tri glavna razloga koja se danas pominju protiv ustaljenog preuzimanja muževljevog prezimena:

1. Se*sistička tradicija prošlih vremena

Mnogi sociolozi smatraju ovu ustaljenu praksu se*sističkom tradicijom iz patrijarhalnih vremena, po kojoj na ovaj način muškarac postaje glavni u porodici i ima “viši položaj” u odnosu na ženu.

2. Gubitak veze sa korijenima

Svako od nas ima svoje mjesto na porodičnom stablu. Kada se žena uda, ona postaje dio porodičnog stabla svog muža. Ranije se djevojke više nisu smatrale dijelom prvobitne porodice nakon što se udaju, a ako dođe do razlaza, one praktično više nisu pripadale nijednoj porodici.

Osim toga, mnoge žene koje su jedinice ili su u porodici samo ženska djeca, ne žele da se odreknu svog prezimena kako se njihova porodična loza ne bi ugasila. Takve dame danas često biraju da na svoje dkevojačko prezime dodaju prezime svog muža, a neke insistiraju i da njihova djeca nose oba prezimena, i majčino i očevo.

3. Problemi s dokumentima

Prilikom promjene prezimena moraju se promijeniti i sva lična dokumenta. Ta naporna papirologija koja ume da traje i mjesecima obavlja se jednom, ali neke žene jednostavno žele da budu praktične – ukoliko dođe do razvoda, svesne su da neće želeti da nose prezime bivšeg muža, pa će dokumentacija morati ponovo da se mijenja.

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju preuzimanja prezimena muža? Da li se treba priključiti tradiciji ili iskoristiti svoje zakonsko pravo na izbor? novi.ba

Previous articleUHAPSILI ČOVEKA JER JE JEO BUREK BEZ MASKE NA ULICI!!! Alo, ljudi, KUDA JE KRENUO OVAJ SVET?
Next articleREDOVNA KRVNA SLIKA VAM MOŽE POKAZATI DA LI IMATE KORONU: Ovo su parametri koji vam sve otkrivaju!