U Srbiji uvedene nove rigorozne mjere, na snagu stupaju u utorak i trajat će 10 dana!

Region

U Srbiji uvedene nove rigorozne mjere, na snagu stupaju u utorak i trajat će 10 dana!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Vlada Srbije usvojila nove mjere u borbi protiv širenja koronavirusa, a na preporuku Kriznog štaba, i da one, između ostalog, podrazumijevaju skraćenje radnog vremena do 18 sati svih restorana, kafića, barova, tržnih centara. Napomenuo je da će nastaviti da rade apoteke, pumpe i “ona mjesta koja nisu u riziku”.

Ministar je rekao i da je obavezno korištenje maske u zatvorenom, ali i na otvorenom i to na mjestima gdje ne može da se spriječi kontakt ili gdje bi bilo više ljudi od propisanog – poput pješačkih zona ili raskrsnica.

Zabranjena su i sva javna okupljanja, rekao je Lončar i napomenuo da mjere stupaju na snagu u utorak ujutru i trajat će 10 dana. A sve što ostane da funkcioniše, mora da ispunjava princip jedna osoba na 4m2, naglasio je. Još jedna od mjera je da se svima koji to mogu, omogući da rade od kuće.

“Tako će se spriječiti kontakti u radnim jedinicama, a rasteretit ćemo i gradski prevoz”, kaže Lončar.

Dodaje i da će biti pojačan broj vozila u javnom saobraćaju. Ministar naglašava i da će biti stroga kontrola svih mjera, samoizolacije i karantina. fokus.ba