REDOVNA KRVNA SLIKA VAM MOŽE POKAZATI DA LI IMATE KORONU: Ovo su parametri koji vam sve otkrivaju!

Region

REDOVNA KRVNA SLIKA VAM MOŽE POKAZATI DA LI IMATE KORONU: Ovo su parametri koji vam sve otkrivaju!

30-godišnja Anđela B. iz Beograda pre 2 nedelje išla je da se testira na korona virus zajedno sa svojom majkom 53-godišnjom M.B. Iako im je rečeno da će čekati rezultat test 24 časa, ono što ih je iznanadilo jeste reakcija doktorke na krvnu sliku. Ispostavilo se da je doktorka bila u pravu, te doslovno svima koji su uz testiranje obavili i analizu krvne slike “pogodila” ishod.

– Zaista, njoj je sutradan stigao pozitivan nalaz, meni negativan – ističe.

Testovi krvi imaju važnu ulogu u ranoj dijagnozi bolesti, s obzirom na informacije koje pružaju u lekarima u vezi sa upalnim procesom. Ove informacije uključuju broj leukocita i karakteristike kao što su dominacija neutrofila ili limfocita, upalni CRP. Osim toga, biomarkeri pružaju informacije u vezi sa prirodom upale pluća, što znači da lekari pomoću krvne slike mogu da utvrde da li je bolest bakterijska ili je posledica druge etiologije.

U pregleda krvne slike kod onih koji se testiraju na kovid prate se prvenstveno vrednosti kao što su leukociti (bela krvna zrnca), neutrofili, broj limfocita i trombocita, srednja zapremina trombocita i određeni nivou ovih vrednosti. Oni su znak da li se u telu dešava neka upala ili ne.

Šta su neutrofili?

U pitanju je vrsta leukocita i predstavljaju najkarakterističniji tip ćelija među belim krvnim zrncima. Neutrofili, koje regulišu mastociti, epitelne ćelije i makrofagi, takođe učestvuju u zapaljenskim procesima. Evidentna je i uloga limfocita koji signaliziraju na upalu, a pored toga i trombocita koji imaju značaj u regulaciji zapaljenskih procesa.

Iako se gleda zasebna vrednost ovih markera, njihovi međusobni odnosi takođe mogu biti znak kovida. Na primer, leukociti u cirkulaciji reaguju na stres povećanjem neutrofila i smanjenjem limfocita, pa se odnos ova dva parametra koristi kao inflamatorni marker. Uzimajući u obzir prethodna istraživanja, upotreba cirkularnih biomarkera koji predstavljaju upale smatraju se i prognostičkim pokazateljem kod pacijenata pozitivnih na kovid-19.

Podsetimo, epidemiolog dr Predrag Kon je letos govorio o tome i otkrio šta je ono što lekari traže u krvnoj slici.

– Ako nema leukopenije, manjka leukocita onda se ni ne razmišlja o infekciji korona virusom. Tu je i redngen, pa ako nemaju nikakve nalaze tim putem imaju i pravo da odbiju testiranje. Dat im je tačan algoritam kada bi trebalo da posumnjaju. (Espreso.rs/Telegraf.rs)