Home Zdravlje EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA BACATI KORU OD NARANDŽE: AKO SE OVAKO...

EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA BACATI KORU OD NARANDŽE: AKO SE OVAKO KORISTI LIJEČI SRCE, SMIRUJE UPALE, REGULIŠE PRITISAK!

152
0

EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA BACATI KORU OD NARANDŽE: AKO SE OVAKO KORISTI LIJEČI SRCE, SMIRUJE UPALE, REGULIŠE PRITISAK!

Kora narandže je možda i ljekovitijia od samog ploda. Većina baca koru od narandže, a to je velika greška. Mnogi nisu svjesni da je sama kora bogata vitaminima i mineralima i drugim hranjivim materijama koja imaju nevjerovatna ljekovita svojstva.

U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori narandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema. Možete koristiti svježu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj. I jedna i druga varijanta donose puno benefita i ljepoti i zdravlju cijelog organizma.

Evo za šta je sve dobra kora narandže:

1. Štiti srce -Čaj od kore narandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.

2. Jača imunitet do maksimuma – Dobro je poznato da narandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od narandžine kore će jednako povoljno djelovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, otjerati hronični umor. Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi i vitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.

3. Ima protivupalna svojstva – Zvuči nevjerovatno, ali narandžina kora sprječava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalna svojstva i u organizmu djeluje veoma slično kao industrijski lijekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom tijelu.

4. Ublažava respiratorne probleme – Ukoliko jedete svježu koru narandže, razbit ćete sekret i očistiti pluća. Mnogim istraživnjima je dokazano da je kora vrlo efikasna u liječenju respiratornih tegoba. Ublažava simptome astme, bronhitisa, a vjeruje se i da uništava ćelije raka pluća.

5. Uništava loš zadah – Žvakanje kore od narandže će omogućiti da se vrlo brzo otarasite neprijatnog zadaha i izbijelite zube.

6. Popravlja stanje kože – Pomiješajte izrendanu koru pomorandže i malo meda i nanesite na lice. Ova maska će izjednačiti ten i vratiti koži elastičnost i sjaj.

Ovako se priprema čaj:

Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Prije nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete. Rastvorite kašiku limunovog soka i kašiku sirćeta u šolji vode, pa potopite narandžinu koru, kako biste efikasno uklonili sve štetne materije.

Nakon toga čuvajte koru na tamnom mjestu dok se ne osuši. Za to će biti potrebno nekoliko mjeseci. Osušenu koru onda možete koristiti za pripremu čaja. Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta. Nakon toga uživajte u odličnm ukusu ovog čaja. hayat.ba

Previous articleSTVARI KOJE SE MOGU DOGODITI VAŠEM TIJELU UKOLIKO PRESTANETE JESTI CRVENO MESO!
Next articleU Beogradu izloženo tijelo patrijarha umrlog od korone, prekriveno je staklom…