Austrija nakon Lockdowna utvrdila detalje novog koraka u borbi protiv korone!

Region

Austrija nakon Lockdowna utvrdila detalje novog koraka u borbi protiv korone!

Austrija će, kao što je najavio kancelar Sebastian Kurz, po isteku mjere zaključavanja (lockdown) sprovesti masovno testiranje stanovništva na koronavirus. Prema planu testiranja, 5. decembra, dan pred isteka mjere lockdowna, počet će testiranje nastavnika, a nakon toga slijede policajci. Prvog decembarskog vikenda bit će testirani svi zaposleni u državnim školama, kao i osoblje u obdaništima, oko 200.000 osoba.

Već 7. i 8. decembra biti sprovedeno testiranje svih oko 40.000 policajaca, a neposredno pred katolički Božić planirano je šire testiranje stanovništva, na dobrovoljnoj osnovi. U cilju pripreme masovnog testiranja pred Božić bit će, u prvim sedmicama decembra, u opštinama sa visokom zaraženosti, sprovedneo besplatno testiranje.

“Početkom iduće godine planirano je novo masovno testiranje u cijeloj zemlji”, saopćila je vlada Austrije.

Sedam miliona antigen brzih testova je već nabavljeno, a dalje narudžbine su u planu. Troškovi za prvih sedam miliona testova su oko 50 miliona eura. Akciju masovnog testiranja sprovest će Vojska i Ministarstvo zdravlja.

Inače, vojska je već imala iskustvo pošto je pomagala Slovačkoj u sprovođenju tamošnjeg masovnog testiranja. Uz ove mjere radi se na izradi skrining programa sa težištem zaštite staračkih domova. Već je isporučeno 315.000 testova, a daljnjih tri miliona je osigurano, kako tvrdi vlada, za šire testiranje.

Kancelar Kurz je istakao da je učešće u testiranju na dobrovoljnoj osnovi.

“Nekoliko izdvojenih minuta za test može spriječiti više sedmice zaključavanja zemlje”, dodao je Kurz. radiosarajevo.ba