(VIDEO) NAROD JEDVA KRPI KRAJ S KRAJEM, A POGLEDAJTE DODIKOVU VILU NA DEDINJU: Kupio je za 850.000 eura!

Region

(VIDEO) NAROD JEDVA KRPI KRAJ S KRAJEM, A POGLEDAJTE DODIKOVU VILU NA DEDINJU: Kupio je za 850.000 eura!

Prije nekoliko godina, kao bomba je u javnosti odjeknula vijest da je bivši predsjednik Republike Srpske, sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Tada se u medijima povela polemika o tome da ova luksuznu vila u srpskoj prijestolnici vrijedi 850.000 eura.

Srpska demokratska stranka je protiv Dodika i više osoba iz Pavlović banke podnijela krivičnu prijavu zbog toga što mu je navedena banka omogućila da 2008. godine podigne kredit, a u toj prijavi navedeno je da je tadašnji predsjednik Republike Srpske vilu platio godinu dana ranije, prije nego što mu je odobren kredit, kako bi, da je, kako su istaknuli, “pokrio pitanje porijekla novca”.

Priča koja je dodatno bacila sumnju na ovu kupovinu je da je sporni kredit koji je Dodik podigao, ovjeren pečatom Vlade Republike Srpske, što je po ko zna koji put potvrdilo da se politička moć koristi za stjecanje lične koristi.

– Kad je Komercijalna banka u stečaju prodavala tu vilu, došao sam u poziciju da imam informaciju o tome i zamolio sam tada u Pavlović banci, sagledao mogućnosti da dobijem krediit i kako bih to mogao platiti – pravdao se Dodik, a onda, gostujući u “Upitniku” na RTS-u, nije mogao da se sjeti kada je kupio ovu nekretninu.

– Svi su podaci tamo. Nema potrebe ni da vama čak objašnjavam niti da pamtim. Uzet je kredit iz Pavlović banke, plaćen je ovaj objekt – objašnjavao je tada Dodik.

Na pitanje da li na kupoprodajnom ugovoru ima pečata Vlade Republike Srpske, odgovorio je, također, da ne zna, da ga nije vidio, kao i da nije dužan da zna. Mediji tvrde da ova vila danas vrijedi skoro dva miliona eura, a je li to istina, uvjerite se sami. novi.ba