SVRBEŽ, PECKANJE, BOL – IZLIJEČITE HEMEROIDE PRIRODNO: Nemojte patiti u tišini…

Zdravlje

SVRBEŽ, PECKANJE, BOL – IZLIJEČITE HEMEROIDE PRIRODNO: Nemojte patiti u tišini…

Oko 50 posto ljudi starijih od 50 godina pati od hemoroida, pokazalo je istraživanje klinike Mayo. Najčešći simptomi ovoga bolnog poremećaja su krvarenje i svrbež rektalnog područja, a dijele se na vanjske i unutarnje hemoroide. Kako bi spriječili njihovu pojavu svakako će vam preporučiti najmanje 20 minuta tjelovježbe na dan, a uz to pijte mnogo tečnosti.

JABUKE DA, SIR NE!

Hemoroide ćete najbolje prevenirati prehranom bogatom vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Najviše vlakana ima u kori voća poput jabuka i krušaka, a od povrća ga ima osobito mnogo u grahu. Također, valja izbjegavati ljutu hranu te rjeđe jesti mliječne proizvode jer sadrže mliječnu kiselinu koja može iritirati hemoroide.

U TOALET ČIM OSJETITE POTREBU

Ako osjećate potrebu za obavljanjem nužde, nemojte je predugo potiskivati. Odgađanjem biste mogli samo izazvati zatvor, što vodi nastanku hemoroida. Bilo bi idealno otići na zahod unutar 30 minuta nakon što osjetite da imate potrebu.

KUPKA OD KAMILICE

Bol i svrbež ublažit ćete stavljanjem hladnih obloga od sterilne gaze na rektalno podučje, a vrlo je važno oprati se mlakom vodom nakon svake nužde. Pretopla ili vruća voda može čak pogoršati hemoroide. Preporučuju se i svakodnevne tople sjedeće kupke od kamilice. Ona smanjuje upalu, a time i bol, svrbež te veličinu hemoroida.

ŠETAJTE

Izbjegavajte sjedenje na hladnim mjestima, kao i veće fizičke napore poput podizanja teških tereta. Također, ako imate sjedeći posao, obvezno se svako malo prošetajte.

KAFA NE, JOGURT DA!

Kako ne biste imali pretvrdu stolicu, koja je jedan od najčešćih uzroka hemoroida, važno je piti mnogo vode, i to barem osam čaša na dan, a pomaže i jogurt. Ako je vruće ili se bavite sportom, onda je potrebno piti i više. Također, s obzirom na to da alkohol i kofein dehidriraju tijelo, i njih bi se valjalo kloniti ako patite od hemoroida.

KORISTITE GEL I KREME

U apotekama možete nabaviti brojne kreme, čepiće, gelove, pjene ili uloške koji ublažavaju bolne hemoroide. novi.ba