JEDETE JAJA ZA DORUČAK? Onda MORATE da znate ove TRI STVARI KOJE RADE VAŠEM ORGANIZMU!

Zdravlje

JEDETE JAJA ZA DORUČAK? Onda MORATE da znate ove TRI STVARI KOJE RADE VAŠEM ORGANIZMU!

Jaja su navedena kao jedna od najboljih namirnica za prvi jutarnji obrok. Studije pokazuju da jedenje jaja povećava osećaj sitosti, smanjuje unos kalorija u sledećim obrocima i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i insulina.

Antioksidanti Jaja su najbolji izvor holina, hranljive materije slične vitaminima B, veoma važne za zdravlje mozga i jetre. Pored toga, sadrže lutein i zeaksantin, antioksidanse koji pomažu u sprečavanju očnih bolesti, poput katarakte i makularne degeneracije.

Holesterol Iako su bogati holesterolom, jedenje jaja kod većine ljudi neće povećati njihov nivo. Suprotno tome, jedenje celih jaja može pomoći u regulisanju tzv. loš (LDL) holesterol i povećavaju HDL holesterol i tako doprinose zdravlju srca. Iz tri velika jaja dobićemo 20 grama vrlo kvalitetnih proteina.

Pomažu kod gubitka kilograma Američki naučnici došli su do zaključka da ćete, ako za doručak kombinujete niskokaloričnu dijetu i pileća jaja, izgubiti kilograme dvostruko brže. Ovaj doručak će vas zasititi i omogućiti vam da smanjite unos hrane tokom dana. (Espreso.rs/Živim hr.)