Home Region Kon upozorio jutros: Ovo slijedi u Srbiji i MORATE DA IZBJEGNETE!

Kon upozorio jutros: Ovo slijedi u Srbiji i MORATE DA IZBJEGNETE!

181
0

Kon upozorio jutros: Ovo slijedi u Srbiji i MORATE DA IZBJEGNETE!

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je u borbi protiv korona virusa glavno sprečavanje kontakata i uvođenje strože kontrole obolelih kojima je određena kućna izolacija. Kaže da broj novooboljelih pokazuje da mjere dosad nisu dovoljno ozbiljno shvaćene.

Ističe da se medicinski dio kriznog štaba več neko vrijeme zalaže za skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, pre svega noćnih klubova, koji predstavljaju najkritičnija mesta za zaražavanje.

– Radno vrijeme je skraćeno, a mi smo bili i oštriji i tražili skraćenje do 18 sati. Cilj je spasiti živote i obezbijediti normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema koji je ozbiljno napadnut. Zato nam je važna kovid-bolnica u Batajnici, čijom će se izgradnjom znatno rasteretiti zdravstveni radnici, ali i pacijenti – rekao je dr Kon za emisiju “Pravac”.

Ističe da treba izbjeći gužve, sva mjesta na kojima je nemoguće držati fizičku distancu, pa i “Crni petak” koji je pred nama, a koji bi mogao da okupi veliki broj kupaca na jednom mjestu.

Kada je reč o merama koje bi efikasno suzbile širenje epidemije, kaže da ni on nije načisto šta bi bilo najpovoljnije, a da je epidemiološki gledano najefikasnije potpuno sprječavanje kontakata.

– U martu smo imali zatvaranje, ali tada nismo znali puno o virusu i na njega nismo bili spremni. Sada ne može tako da se priča i mjera vanrednog stanja neprimerena je u ovom trenutku – kaže epidemiolog.

Ocjenjuje da je trenutna aktivnost virusa izuzetno velika.

– Mislim da smo pustili virus previše i da ga je sada jako teško staviti pod kontrolu – kaže dr Kon.

Na pitanje šta se danas zna o virusu, epidemiolog kaže da je dosta novih saznanja o Kovidu-19, a da je jedno sasvim sigurno – Kovid je prirodni virus, što dokazuje činjenica da vrijeme prolazi, a on je i dalje u cirkulaciji.

– Vještački virusi uglavnom ne uspjevaju da dugo opstanu u prirodi. Opet je i ovo samo zapažanje i špekulacija, jer niko dosad nije dokazao ni za jedan virus da je potekao iz laboratorije – kaže dr Kon.

“Antitijela se gube, ali ne kod svih jednako”

Kada je riječ o antitelima i tome da li su oni koji su preleželi korona virus “mirni”, epidemiolog kaže da je tu puno nejasnoća, ali da je jasno da se nivo antitijela gubi, ne kod svakog pojedinca jednako i istom brzinom.

– Činjenica je da se antitijela gube poslije najviše šest mjeseci. Dokazano je da se antitela kod, recimo, gripa gube poslije šest mjeseci i zato imamo vakcinaciju svake sezone. Kod svih virusa postoji problem dužine trajanja imuniteta poslije vakcinacije i kod Kovida će se sve detaljno tek istraživati – kaže epidemiolog.

“Od vakcine ne treba očekivati čudo”

Na pitanje o vakcinama koje će Srbija kupiti, dr Kon kaže da ima povjerenja u to koje ćemo vakcine nabaviti.

– Da nemam poverenja, ne bih bio epidemiolog. Epidemiolozi su “apostoli imunizacije” i oni koji prenose znanje, primjenjivo u ovakvim situacijama. Vakcina jeste spas, ali od nje ne treba očekivati čudo, jer efikasnost svake vakcine mora da se dokaže u praksi – kaže dr Kon, dodajući da za to mora da prođe jako puno vremena.

I neželjene reakcije, kaže, ispituju se u dugom vremenskom periodu. novi.ba

Previous articleParacetamol, oksimetar, vitamini… Evo šta sve trebate imati u kućnoj apoteci za slučaj da se zarazite koronom!
Next article(VIDEO) MLADIĆ KOJI JE SRUŠIO DODIKA: A evo kako je sve počelo, DRAŠKO PRVO SKIDAO ASFALT, A ONDA..