Home Zdravlje Paracetamol, oksimetar, vitamini… Evo šta sve trebate imati u kućnoj apoteci za...

Paracetamol, oksimetar, vitamini… Evo šta sve trebate imati u kućnoj apoteci za slučaj da se zarazite koronom!

107
0

Paracetamol, oksimetar, vitamini… Evo šta sve trebate imati u kućnoj apoteci za slučaj da se zarazite koronom!

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) naveli su što bi bilo korisno da imamo u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazimo koronavirusom. Na društvenim mrežama i raznim grupama već se neko vrijeme objavljuju razne upute o tome što bi svatko od nas trebao imati u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazi koronavirusom.

Ima tu svega, od raznih vitamina, preko češnjaka, limuna ili avokada, pa do uputa o tome koliko spavati, kako se masirati i koliko vode treba piti. Pokušali smo provjeriti s liječnicima što je od toga točno, a što su mitovi. S epidemiolozima nismo imali sreće. Neki od najpoznatijih hrvatskih epidemiologa objasnili su da se ne žele miješati u posao obiteljskih liječnika.

Stoga smo se s pitanjima obratili Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine, a ovo su neki od njihovih komentara i preporuka o onome što kruži društvenim mrežama.

1. PARACETAMOL – DA, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja.

2. BETADINE za ispiranje usta i grgljanje – razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19. Također, istražuje se terapijski učinak, međutim nismo našli službene preporuke.

3. VITAMIN C i D3 – prvi je antioksidans i nema dokaza o učinkovitost u liječenju COVID-19, nije u službenim preporukama.

Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti javljali više u zemljama sa manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

4. KOMPLEKS B – važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji COVID-19, ali još nije u službenim preporukama.

5. OKSIMETAR – DA, bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je saturacija ispod 94 %, osobito ako je praćena povećanim brojem respiracija u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe indikacija za hospitalizaciju.

6. VJEŽBE DISANJA – Preporučili bismo vježbe disanja svim osobama koje boluju od kroničnih plućnih bolesti, a svima ostalima kao stress relief tehniku s obzirom na to da je dokazana anksioznost kod oboljelih. dnevnik.hr

Previous articleNOGE SU VAM HLADNE KAO LED, NE POMAŽU NI VUNENE ČARAPE? Razlog je ova HRONIČNA BOLEST!
Next articleKon upozorio jutros: Ovo slijedi u Srbiji i MORATE DA IZBJEGNETE!