Infektolog Nakaš o vakcini protiv koronavirusa!

Region

Infektolog Nakaš o vakcini protiv koronavirusa!

Infektolog Bakir Nakaš smatra da je trenutna epidemiološka situacija u skladu sa vremenskim prilikama i poštivanjem mjera, koje su propisane preporukama i naredbama kriznih štabova.

– Na prvi dio uvjeta koji pogoduju širenju epidemije, a odnose se na sezonu jeseni u kojoj se sada nalazimo, malo toga možemo učiniti da se eipdemiološka situacija poboljša. Za drugi dio, koji se odnosi na poštivanje propisanih mjera sigurno je da možemo dosta toga učiniti i s nivoa kriznih štabova, inspekcijskih organa i posebno ponašanja našeg stanovništva i poštivanja tih mjera – naglasio je Nakaš.

Trenutna opasnost od koronavirusne infekcije sigurno, kako je kazao, najviše zavisi od našeg odnosa prema mjerama koje su na snazi i naše svijesti da, trenutno, a i u skorijoj ili možda daljoj budućnosti morat ćemo se prilagoditi i naučiti da “živimo sa virusom” u našoj okolini i da se prilagodimo takvom načinu življenja, prenosi Fena.

– Naučene lekcije iz proteklog perioda mogu nam pomoći da lakše podnosimo sve ono što očekujemo u narednim mjesecima ili godinama života sa virusom korona, koje nam predstoje. Ono što je utješno jeste činjenica da je vakcina protiv virusa korona skoro spremna za upotrebu, što bi uveliko izmjenilo sadašnju epidemiološku situaciju nabolje i pomoglo nam da se svakodnevni život, u što skorije vrijeme, vrati u normalu – dodao je infektolog.

Navršila se godina otkako je u Kini registriran prvi slučaj koronavirusa. Dosad je u svijetu njim zaraženo malo više od 55 miliona ljudi, a od oboljenja koje izaziva virus (COVID-19) preminule su 1.333.042 osobe. Oporavilo ih se više od 38 miliona. U Bosni i Hercegovini je, od proglašenja prvog slučaja zaraze (mart 2020.), dosad potvrđeno 73.944 slučaja zaraze virusom, a testirano je 378.617 osoba. Umrla su 2.042 pacijenta, oporavljeno je 38.660. novi.ba