TAJNA SAVRŠENOG RUČKA: KOJA VRSTA LUKA IDE UZ KOJE JELO!

Hrana i piće

TAJNA SAVRŠENOG RUČKA: KOJA VRSTA LUKA IDE UZ KOJE JELO!

Luk je osnova brojnih recepata, a sve se svodi na to kako ga upotrebljavate. Pa, kako odlučiti koja je vrsta luka prikladna za koje jelo? Što se tiče ukusa, žuti (crni) luk je najprilagodljiviji i s njime je najmanja šansa da ćete pogriješiti.

Međutim, postoji još jedan znak koji možete slijediti pri odabiru luka koji stavljate u jela – vaša crijeva. Neki ljudi imaju problema s probavom jer jedu određene vrste luka. Osim probave, nekima je možda bolje jesti sporo kuhani luk nego sirove nasjeckane komadiće.

Ako se nakon konzumacije određene vrste luka osjećate naduto ili vas muči probava, onda možda ta određena sorta ili način kuhanja nije za vas. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, svaka vrsta sadržava dobru dozu antioksidanasa. Postoje određene smjernice vrhunskih kuhara kada je riječ o dodavanju luka u jela:

Crveni luk: slasnog je ukusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, ​​u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Bijeli luk: ova je sorta standard kada pravite supu, sosove i mnoga tradicionalna jela.

Žuti (crni) luk: njega najviše koristimo u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Slatki luk: izvrsnog je ukusa kada se karamelizuje i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.

Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine; dinstati, umješati u supe, salate, namaze, sosove ili ga jesti sirovog. hayat.ba