Home Zdravlje OVE NAMIRNICE BI TREBALO IZBJEGAVATI AKO STE PREHLAĐENI ILI IMATE GRIPU!

OVE NAMIRNICE BI TREBALO IZBJEGAVATI AKO STE PREHLAĐENI ILI IMATE GRIPU!

161
0

OVE NAMIRNICE BI TREBALO IZBJEGAVATI AKO STE PREHLAĐENI ILI IMATE GRIPU!

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati kada ste prehlađeni ili imate gripu možete zamijeniti nekom drugom vrstom namirnica.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi sadrže hranljive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osjetljiv i kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može da dovede do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

Brokoli – Iako je brokoli dobra namirnica koja jača imunitet, sadrži vitamine A i C, ali je i bogata vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje su lakše za vaša crijeva. Umjesto toga možete da jedete crvene paprike koje sadrže jedinjenje kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, i nema toliko kiseline kao što ih imaju citrusi. Pečurke povećavaju nivo proteina citokinina u organizmu i mogu pomoći u borbi protiv infekcije. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo trebalo bi da izbjegavate sledeće namirnice.

Svježe povrće – Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da svježe povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

Citrusi – Konzumiranje citrusa tokom prehlade može da bude mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u narandžama i grejpu može dodatno da iziritira grlo. Ove namirnice možete zamijeniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje utiču na antitijela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sistemu. Zahvaljujući svojoj mekanoj teksturi med može da ublaži simptome suhog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprječava kašalj. Nedavno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijska svojstva, i može vam pomoći da se oslobodite bakterija.

Kada vas boli stomak ili imate mučninu ove namirnice je bolje zaobići.

Mliječni proizvodi – Mliječni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mliječne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.

Mekinje – Mekinje imaju veliku količinu vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz crijeva brže od ostalih namirnica, što nije dobro ako ste veliki dio dana imali problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

Grašak – Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. To se događa kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera. Kao zamjenu možete koristiti zobenu kašu. Osim što je blaga za stomak, zobena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u sistem organa za varenje i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti tijelo od infekcije kao i cink, koji pomaže imunološkom sistemu da bolje funkcioniše.

Kada imate dijareju ili povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i doprinosi zdravlju ćelija. Kalijuma ima dosta u bananama koje sadrže i skrob, a on podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu. hayat.ba

Previous articleNASTAVA PONOVO ONLAJN? Ministar prosvete odgovorio na pitanje koje muči roditelje i đake!
Next articleSVE VIŠE OBOLIJEVAMO OD RAKA? UBIJA LI NAS ODJEĆA, POSEBNO CRNA?!