NAUČNICI OTKRILI: KORONAVIRUS ITALIJOM CIRKULISAO JOŠ U SEPTEMBRU 2019. GODINE!

Region

NAUČNICI OTKRILI: KORONAVIRUS ITALIJOM CIRKULISAO JOŠ U SEPTEMBRU 2019. GODINE!

SARS-CoV-2 je Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo prije nego što se do sad vjerovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni, a prenosi srbijadanas.com.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitijela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitijela imali već u septembru.

-Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedjelje oktobra bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru – izjavio je naučni direktor Giovanni Apolone.

-Ovo je glavno otkriće. Ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus – rekao je Apolone.

-To znači da novi koronavirus može dugo cirkulisati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario – dodao je.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

-Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u augustu – zaključio je Giovanni Apolone.

Prvi službeni slučaj koronavirusa u Italiji zabilježen je 19. februara. Dvoje naučnika, biolog Enrico Bauci sa Univerziteta Temple i imunolog Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptični su oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validovan. Skeptičan je i Masimo Gali, direktor odjeljenja zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sako.

-Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jeste, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija – kaže Gali. hayat.ba