BANANA JESTE ZDRAVA, ALI JE NIKAKO NE SMIJETE JESTI U OVO DOBA DANA!

Zdravlje

BANANA JESTE ZDRAVA, ALI JE NIKAKO NE SMIJETE JESTI U OVO DOBA DANA!

Onima koji su odlučili da paze na svoju težinu ili jednostavno žele lagan i zdrav doručak, banana je često logičan izbor.

Međutim, stručnjaci se sa tim ne slažu, tvrdeći da banane mogu da sabotiraju vašu dijetu i samo mogu da odmognu pri gubitku kilograma. Iako su bogate kalijumom, magnezijumom i vlaknima, banane ipak nisu pravi izbor za doručak.

“Koliko god bile zdrave, trebalo bi imati na umu činjenicu da banane sadrže veliki procenat šećera. Nije problem u kalorijama iz banana, već kako ta namirnica djeluje. Nakon što je pojedemo, dođe do naglog podizanja nivoa šećera i energije, ali ubrzo i do naglog pada”, objašnjava nutricionist dr Deril Đofre.

Zbog toga dolazi do pojačanog osećaja gladi, pa ljudi koji ujutru jedu banane, kasnije unesu više kalorija tokom dana. I, kao da to nije samo po sebi dovoljno, banane nisu idealan saveznik dobre probave.

“Kod konzumiranja šećera u bilo kom obliku dolazi do procesafermentacije, kao kod piva ili vina. Tada se šećer pretvara u alkohol, odnosno kiselinu, što blokira probavu i dovodi do zatvora”, kaže dr Đofre.

Zbog toga su žitarice bolji izbor za doručak, pa čak i sendvič, dok je banana najzdravija ako se konzumira kao međuobrok. hayat.ba