(VIDEO) Haos u Njemačkoj zbog restriktivnih mjera: Sukobi na ulicama zbog protesta i kontraprotesta!

Region

(VIDEO) Haos u Njemačkoj zbog restriktivnih mjera: Sukobi na ulicama zbog protesta i kontraprotesta!

Policija u Frankfurtu vodenim je topom pokušala rastjerati lijevo orijentisane antidemonstrante koji su se okupili kako bi iskazali neslaganje s demonstranatima koji se protive uvođenju restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Policija kaže da je vodeni top upotrijebljen nakon što su demonstranti napali njihove pripadnike, koji su u sukobu s antidemonstrantima koristili i pendreke. Antidemonstranti su blokirali ceste u središtu grada, ističući transparente sa simbolima Antife i one na kojima je pisalo “Srušimo desnicu”.

Demonstrirali su protiv pristaša inicijative Querdenken, čiji pripadnici smatraju da se restriktivnim mjerama smanjuju ljudske slobode, a također su odlučili održati skup u subotu poslijepodne.

Pokret je u posljednjih nekoliko mjeseci stekao popularnost u Njemačkoj tvrdeći da vladina ograničenja koja se odnose na suzbijanje pandemije koronavirusa zadiru u prava građana.

U nekoliko zadnjih okupljanja Querdenkena sudjelovali su i pristaše pokreta Reichsbuerger te grupe desničara ekstremista, koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države piše Jutarnji. novi.ba/oslobođenje