Trump se prvi put obratio javnosti nakon poraza!

Region

Trump se prvi put obratio javnosti nakon poraza!

DOSADAŠNJI američki predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon izbora čije rezultate osporava, večeras je govorio iz Bijele kuće o koronavirusu i strategiji cijepljenja. Trump deset dana nije odgovarao na novinarska pitanja, a ovo mu je bilo prvo obraćanje javnosti nakon poraza od Joea Bidena. Odmah na početku spomenuo je svoju administraciju.

“Ekonomija se oporavlja, burze se podižu, brojevi su odlični, smanjili smo nezaposlenost… Ova administracija neće ići u lockdown, što god da se dogodi u budućnosti. Tko zna koja će to administracija biti, valjda će vrijeme pokazati, ali mogu vam reći da ova administracija neće ići u lockdown. On samo stvara nove probleme”, naglasio je Trump.

Govorio je i o cjepivu i hvalio svoju administraciju. Osvrnuo se i na Pfizerovu najavu o cjepivu koje je pokazalo 90 posto učinkovitosti.

“Cjepivo će biti besplatno za sve, dali smo mnogo novca kako bi došli do cjepiva. Istraživanja inače traju 8 do 12 godina, a mi ćemo do cjepiva doći u manje od godinu dana. To je pet puta brže nego najbrže dobiveno cjepivo ikada. Da je bila druga administracija, to bi trajalo više godina. Tri druga cjepiva su u ispitivanju i ona će biti masovno proizvedena i cjepivo će biti distribuirano zdravstvenim radnicima i rizičnim skupinama u roku od nekoliko tjedana”, rekao je.

“Imamo puno slučajeva zaraze, ali to je zato što puno testiramo, mnogo više od drugih. Imamo odlične i brze testove. Svaki Amerikanac koji je trebao respirator dobio je, nema jedne osobe ove zemlje koja ga je trebala, a nije dobila. Poizvodimo ih dovoljno”, poručio je Trump.

Kazao je da savezna vlada neće isporučiti moguće cjepivo sve dok guverner New Yorka Andrew Cuomo ne obavijesti administraciju da je spreman na to.

“Dakle, nećemo ga dostavljati u New York dok za to nemamo odobrenje i boli me kad to kažem. Ovo je vrlo uspješno, nevjerojatno cjepivo od 90 posto i više, ali guverner Cuomo će nas morati obavijestiti kad bude spreman za to”, dodao je.

“Komplicirana bolest, ali je vrlo dobro razumijemo”

Evo što je rekao o samom virusu.

“Razumijemo bolest. To je komplicirana bolest, ali je vrlo dobro razumijemo. Molimo sve Amerikance da ostanu na oprezu, pogotovo jer vrijeme postaje hladnije i teže je izlaziti i okupljati se vani”, kazao je još uvijek aktualni predsjednik SAD-a.

Trumpovu presicu mogli ste pratiti ovdje:

 

Trump je tvitao da sutra namjerava otići na skup svojih pristaša u Washingtonu i podržati ih.

“Dušu grije pogled na tu ogromnu podršku, posebice ta spontana okupljanja koja niču diljem zemlje, među kojima jedan veliki skup u subotu u Washingtonu. Mogao bih ih doći pozdraviti”, napisao je.

“Izbori su namješteni”, ponovio je.

Prije gotovo tjedan dana američki su mediji proglasili Bidenovu pobjedu, ali Trump je i dalje ne želi priznati. index.hr