Od utorka potpuni lockdown u Austriji: Dozvoljen izlazak samo u 4 slučaja!

Region

Od utorka potpuni lockdown u Austriji: Dozvoljen izlazak samo u 4 slučaja!

Od prodavnica ostaju otvorene samo one za prehranu, drogerije, apoteke i trafike, dok će od uslužnih raditi banke i pošte. Od 17. novembra do 6. decembra u Austriji će biti na snazi strože mjere s mogućnošću produženja, a s ciljem suzbijanja širenja virusa korona, potvrdio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je naglasio da se zatvaraju škole, sve trgovine osim onih neophodnih za život, dok ograničenje izlaska iz kuće važi 24 sata, a ne samo od 20.00 do 6.00.

Građanima je dozvoljen izlazak iz stana po četiri osnove: odlazak na posao, kupovina namirnica za život i medikamenata, posjeta/pomoć članu porodice i sportska šetnja na otvorenom, ali isključivo sam ili sa članom zajedničkog domaćinstva.

Od prodavnica ostaju otvorene samo one za prehranu, drogerije, apoteke i trafike, dok će od uslužnih raditi banke i pošte. Kozmetičari, frizeri i ostale uslužne djelatnosti tog tipa se zatvaraju.

Restorani ostaju zatvoreni, osim za narudžbe koje se nose kući. Hoteli su takođe zatvoreni, s tim da ima naznaka da bi mogli da “uskoče” kao prostor za vanredne situacije kao na primjer organizovanje malih grupa za djecu čiji roditelji moraju fizički da idu na posao ili preuzimanje uloge stacionara za osobe u karantinu. novi.ba