Kako je izgledala vakcinacija protiv variole vere: Epidemija u Jugoslaviji ugašena za mjesec dana!

Region

Kako je izgledala vakcinacija protiv variole vere: Epidemija u Jugoslaviji ugašena za mjesec dana!

Prije 48 godina, tačnije 1972., takođe, u martu kao što nas je ove godine pogodio korona virusa, tadašnja Jugoslavija susrela se sa epidemijom variole vere, velikim boginjama, i maltene zauvek zapamtila šta znači riječ epidemija, ali i ekspresna vakcinacija protiv te pošasti. Za samo deset dana u Beogradu je vakcinisano 1,8 miliona ljudi, a u čitavoj Jugoslaviji 18 miliona.

Bivša jugoslavija zapamćena je kao zemlja u kojoj se epidemija variole vere posljednja javila u svijetu. Znak za uzbunu 14. marta 1972. godine stigao je sa Kosova. Epidemija je počela u selu Danjane kod Ðakovice, a zatim se preko Novog Pazara proširila na Čačak i Beograd, i na sjever Crne Gore.

Vjeruje se da je sa vjerskog putovanja virus velikih boginja donio Ibrahim Hoti iz Đakovice. Da bi se obuzdala epidemija za samo 10 dana od proglašenja epidemije, u Beogradu je na 727 punktova vakcinisano oko 1,8 miliona ljudi.

– Vakcinacija je kasnije proširena i na cijelu teritoriju SFRJ. Procjenjuje se da je ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko 18 miliona ljudi, od 22 miliona, koliko je tada imala cijela država – navodi se u jednom postu na Fejsbuku.

Epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji dr Radmilo Petrović, koji je više od trideset godina radio u Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak” i koji je živi svjedok variola vere, za Telegraf.rs kaže da je ovo istina.

Objašnjava da nam je vakcina stizala iz cijelog sveta, i da je zahvaljujući njoj, zaustavljena epidemija.

– Za mjesec, mjesec i po dana, kada smo uspjeli da dobijemo vakcine iz cijelog svijeta kao pomoć jer nije bilo dovoljno, vakcinisano je 18 miliona Jugoslovena od 22 miliona koliko smo imali, što je bio obuhvat od preko 90 odsto – kaže Petrović.

Na pitanje koliko se tada čekalo na vakcinu, kaže da nije ni minut, jer je postojala.

– Konkretno, mi na Institutu “Torlak” nismo čekali ni minut. Imali smo jednu količinu vakcina stalno na Institutu, tako da smo odmah vakcinisali sve zaposlene, čim nam je direktor rekao da je izgleda variola vera. Prve doze Jugoslaviji su tada stigle iz Imunološkog zavoda u Zagrebu. Vrlo su brzo potrošene zalihe iz Zagreba, pa je Jugoslavija počela da dobija vakcine iz cijelog svijeta, svi su nam davali svoje zalihe vakcina. Tako je obustavljena epidemija – kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, vakcina protiv variola vere je postojala 150 godina, zbog čega je i bilo lakše obuzdati epidemiju.

– Srbija se vakcinisala protiv variola vere još od 1839. godine, kada je knjaz Miloš naredio da se donese Zakon o obaveznom vakcinisanju protiv variole. Imali smo tradiciju, znanje, iskustvo, sve – prisjeća se Petrović. (telegraf.rs)